Recept na vynikající ořechový koláč se žloutkovou polevou oceníte jako pohoštění o svátcích i na oslavách. Nebo jen tak v neděli ke kávě.
Hodnocení
4.6
/ 5 (99x)
Doba přípravy
60 min
Chutnalo
4x
Ingredience
Poleva
Žloutek6 ks
Cukr moučka300 g
Těsto
Bílek6 ks
Cukr krystal280 g
Polohrubá mouka220 g
Vlašské ořechy140 g
Rostlinný tuk250 g
Podle potřeby
Tuk na vymazání
Mouka na vysypání
Postup přípravy
Do mísy si dáme máslo, cukr krystal a mixérem je vyšleháme.
Z bílků si stranou vyšleháme tuhý sníh.
Sníh, mleté vlašské ořechy a mouku postupně a zlehka vmícháme do máslové hmoty. Vznikne tužší těsto.
Na vymazaný a vysypaný plech rovnoměrně rozetřeme těsto.
Ořechové těsto pečeme ve vyhřáté troubě při 200 °C.
Těsně před dopečení koláče si v míse vyšleháme cukr se žloutky. Upečený koláč vyjmeme z trouby a ihned na něj nalijeme žloutkovou polevu. Tu ihned rozetřeme, protože poleva rychle tuhne.
Žloutkové řezy s ořechy necháme ztuhnout a pak je teplým nožem nakrájíme podle fantazie.