Snadné žloutkové řezy

Jedna z mnoha variant na přípravu oblíbených žloutkových řezů. Recept na jemný a chutný zákusek k odpolední kávě.


5.05x
75 min

Ingredience

těsto

1 ksvejce
5 lžicmléko
300 ghladká mouka
80 gtuk na pečení
0.5 balíčkukypřící prášek do pečiva

krém

125 gmáslo
2 ksžloutek
0.5 lmléko
10 gcukr moučka
1 balíčekvanilkový cukr
2 lžičkyželatina v prášku
60 gpoohrubá mouka

poleva

200 gcukr moučka
2 lžícecitronová šťáva
1 lžícehorká voda

podle potřeby

tuk na vymazání

Postup přípravy

Z uvedených surovin a dávek zpracujeme těsto a dáme na hodinu do chladničky odležet. Z těsta vyválíme dva pláty o rozměrech 32 x 25 cm. Na vymazaném plechu je upečeme dozlatova. Na žloutkový krém rozmícháme ve třetině množství mléka mouku. Zbylé mléko přivedeme k varu a pak odstavíme z plotny, přilijeme mléko rozmíchané s moukou a opět zahříváme za stálého míchání, až se vytvoří hustá kaše. Máslo, cukry a žloutky utřeme do pěny a po částech vmícháváme vychladlou kaši. Do utřeného krému vmícháme želatinu. Želatinu připravíme podle návodu na sáčku, nebo namočíme krystalovou želatinu do dvou lžic studené vody a necháme asi 2 hodiny nabobtnat. Na oheň dáme vařit 1/16 l vody, jakmile se voda začne vařit, odstavíme a za stálého míchání přidáváme okapanou želatinu. Ještě horkou želatinu vetřeme do krému, který dáme zchladit. Na citronovou polevu utřeme 200 g prosátého cukru moučka s 1 lžící horké vody a 2 lžícemi citronové šťávy. Studené pláty naplníme žloutkovým krémem, potřeme citronovou polevou a po vychladnutí nakrájíme na řezy. Snadné žloutkové řezy servírujeme na talířcích s šálkem dobré kávy nebo čaje.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Snadné žloutkové řezy

Zpět na recept
Druh jídla
Moučníky
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena