Vynikající bábovka z velkého množství žloutků. Ideální je samozřejmě z domácích vajec.
Hodnocení
3.0
/ 5 (10x)
Doba přípravy
75 min
Chutnalo
1x
Ingredience
Těsto
Sůl1 špetka
Vejce10 ks
Rum5 lžic
Kakao2 lžíce
Citron1 ks
Cukr moučka10 lžic
Hrubá mouka10 lžic
Vanilkový extrakt5 kapek
Podle potřeby
Tuk na vymazání
Hrubá mouka na vysypání
Postup přípravy
Vejce rozklepneme a nejprve ušleháme bílky se špetkou soli do tuhého sněhu. Ve větší míse vyšleháme žloutky, cukr, šťávu z citronu a rum do žloutkové pěny. Přidáme citronovou kůru a prosátou mouku. Nyní již pouze lehce mícháme. Nakonec do těsta na bábovku vmícháme tuhý sníh a vymícháme hladké těsto.
Formu na bábovku vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Troubu předehřejeme na 180 °C.
4/5 hotového těsta nalijeme do připravené formy. Do zbytku těsta přimícháme kakao. Kakaové těsto cik cak dolijeme na žlutý základ. Žloutkovou bábovku upečeme.
Žloutková bábovka s kakaem chutná výborně s hrnkem bílé kávy.
Milé kuchtičky a kuchtíci. Bábovku jsem vyzkoušela a tudíž mám nějaké postřehy.
1. Chuťově je velmi dobrá, malinko sušší, ale to by tak nevadilo.
2. Problém byl ve vyndání bábovky - ačkoliv mám formu s nepřilnavým povrchem a vymazaná a vysypaná hrubou m. byla dobře, nemohla jsem ji vyklepnout ani po zchlazení.
3. Největší problém byl s množstvím - připravila jsem těsto dle návodu. Formu mám klasickou velikost - takže není malá. Ale na množství těsta bych potřebovala formu1,5x větší. Takže jen bych trochu snížila množství - třeba na 6 vajec.
Jana Konvalinková
Re: pečení
Já ji peču přibližně 35 minut na horkovzduch. Bohužel tohle je u každé trouby jiné :-(.