Zlatá slepičí polévka - Goldene joich - židovský penicilín

Tuto tradiční polévku, skvost židovské kuchyně, mne naučil jeden židovský šéfkuchař vařit jeho technologií, vaří se všechno naráz, dlouho a pomalu. Výsledek je úžasný, vývar čirý a průzračný.


3.165x
160 min
2×

Ingredience

3 ksčesnek
1 lžičkasůl
1 kscibule
1 ksceler
5000 mlvoda
1 ksrajče
1 kspórek
5 ksmrkev
3 kspetržel
1 kszelená paprika
1 svazekpetrželová nať
1 kskedluben
3 větvičkycelerová nať
20 kuličekcelý černý pepř
2 kssušená chilli paprička
5 kuličekcelé nové koření
1 ksslepičí droby
1 ksslepičí sádlo
1 ksmladá slepice i s drápy z biochovu
5 ksledová kostka

Postup přípravy

Domácí mladou slepici z biochovu opracujeme, vykucháme, kuchyňsky upravíme, umyjeme, osušíme a dáme do mrazničky. V den vaření očistíme mrkev, petržel, celer, kedluben, velké stroužky česneku a cibuli, které ponecháme spodní slupku. Připravíme si celerovou nať, můžeme použít i sušenou, stonky čerstvé petrželové natě, můžeme přidat i kousek kapusty. Dále budeme potřebovat dvě sušené štiplavé chilli papričky, které překrojíme po délce na polovinu, zelenou papriku a rajče umyjeme. Zeleninu pokrájíme na větší kusy. Přichystáme si také bobkové listy, celé nové koření a pepř.

Slepici vyndáme z mrazáku, opláchneme studenou vodou a takto zmrzlou slepici vložíme do hrnce, zalijeme dostatečným množstvím ledové vody, voda se během vaření už v žádném případě nedolévá. Přidáme ještě několik kostek ledu, všechnu zeleninu a koření, také odložené drápy, droby a ze slepice odřezané sádlo.

Hrnec se slepicí postavíme na plotnu, zapneme plamen a pomalu přivedeme k varu. Poté plamen snížíme na minimum, přikryjeme pokličkou a vaříme pomalým varem (sotva znatelným čeřením) doměkka. Zelenina by měla zůstat na skus al dente. Když je slepice uvařená do poloměkka, vybereme ji z vývaru, naporcujeme a upečeme. Bude z ní další hlavní chod. Zeleninu dovaříme. Slepici můžeme v polévce také dovařit, vyjmout z vývaru, obrat maso, pokrájet a podávat v polévce.

Zlatá slepičí polévka se však nejčastěji podává s macesovými knedlíčky uvařenými ve scezené polévce. Naporcovaná uvařená slepice se podává zvlášť na podnose, je na každém, který způsob podávání si vybere. Když je zelenina uvařená na al dente, vybereme ji do mísy a pokrájíme na velikost sousta, zeleninu poté vložíme do hotové zlaté slepičí polévky, kterou jsme scedili přes husté síto.

Tímto způsobem se polévka vaří přibližně 5 - 6 hodin, což závisí na věku slepice. Výhody pomalého vaření ze zmrzlé slepice spočívá v tom, že se všechno vaří přikryté najednou, během celého vaření se nesbírá žádná pěna, protože se netvoří. Vývar je nádherně zlatý, dokonale čirý a průzračný.

Polévku Goldene joich - židovský penicilín servírujeme horkou, sypeme čerstvě nakrájenou petrželovou natí.

Je to velmi chutná, dráždivě voňavá, posilňující a silná polévka pro nemocné, zesláblé, děti, ženy po porodu a staré lidi, ale i pro zdravé. Polévka se ne nadarmo nazývá jako židovský penicilín. Mnozí ji vaří starou technologií bez toho, aby vůbec tušili, že je to stará a tradiční židovská polévka a my jsme se ji od Židů jen naučili vařit. Zkuste si ji připravit právě tímto postupem, vyplatí se to a nebudete litovat.

Přidáním tohoto receptu děkuji nejmenovanému židovskému šéfkuchaři za to, že mne polévku naučil a s jeho laskavým souhlasem recept přidávám.

Tip: Vývar se dá zmrazit, v lednici vydrží 7 dní bez újmy. Dá se použít na přípravu masa, podlévání pečeného masa, přípravu jiných polévek a omáček.
user-icon

autor Libchen


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Zlatá slepičí polévka - Goldene joich - židovský penicilín

Zpět na recept