Žitný chléb

Domácí chléb chutná vždy nejlépe.


3.3161x
60 min
4×

Postup přípravy

V míse promícháme všechny tři druhy mouky a uprostřed vytvoříme důlek. Do něj vložíme rozdrobené droždí a zalijeme jej 200ml vlažné vody. Droždí s vodou lehce promícháme a uprostřed mouky necháme kynout asi 5 - 10 minut.

Potom přidáme zbylou vodu s octem a solí, vypracujeme těsto a na teplém místě necháme kynout asi jednu hodinu. Vykynuté těsto prohněteme na pomoučeném vále, vyformujeme bochník chleba a ten položíme na pomoučený plech.

Na plechu necháme chléb ještě přibližně 20 minut kynout. Povrch těsta ještě potřeme slanou vodou, na plech umístíme kastrůlek s vodou a plech vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 15 minut při teplotě 250°C.

Ve chvíli, kdy začne chléb červenat, stáhneme teplotu na 140°C a dopékáme dalších 40 minut.

Po vyjmutí hotového chleba z trouby, potřeme kůrku lehce vodou.

Foto: Photos.com


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Žitný chléb

Zpět na recept