Zimní dort s mascarpone

Pokud hledáte inspiraci na jednoduchý a zároveň efektní dort, zkuste tento recept na výborný zimní dortík. Příprava je mnohem snadnější než vypadá a chutná opravdu báječně.


5.04x
60 min

Ingredience

těsto

sůl
9 ksvejce
45 gkakao
270 gcukr krystal
225 gpolohrubá mouka

na potření

1 sklenicemarmeláda

krém

2 lžícecukr moučka
2 balenímascarpone
2 balenísmetana ke šlehání (33%)

Postup přípravy

Můžeme si zvolit zda upečeme 2 vyšší nebo 3 nižší korpusy a podle toho si rozdělíme těsto. Nejprve vyšleháme bílky se špetkou soli, v jiné misce vyšleháme žloutky s cukrem, poté přidáme kakao a polohrubou mouku. Nakonec jen lžící po částech vmícháme sníh z bílků a nalijeme do máslem vymazaných a moukou vysypaných dortových forem. Zde byly upečeny 3 korpusy a forma o průměru 18 cm, aby byl dort úzký a pěkně vysoký, vypadá to efektněji.  Korpusy na dort pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C cca 10 minut. Pokud rozdělíme těsto jen do 2 částí, těsta ve formě může být vyšší vrstva a bude se péci o něco déle. Vždy zkontrolujeme propečenost pomocí špejle. Pokud na ní neulpívají drobky, je upečeno. Mezitím si připravíme krém. V misce si předšleháme studené šlehačky (asi minutu) a poté zašleháváme po lžících studené mascarpone a cukr.  Vychladlé korpusy prořežeme v půlce, pomažeme dobrou marmeládou, potřeme krémem (můžeme přidat i nakrájené ovoce), zakryjeme dalším korpusem a postup stále opakujeme. Dáme vychladit do lednice hodinu či přes noc a poté nožem či stěrkou potíráme boky dortu dokola a tak i spotřebujeme zbytek krému. Přebytky krému setřeme a opět nožem či sěrkou zarovnáme. Postup připomíná spárování kachliček.  Poté již jen zimní dort dozdobíme například ovocem či čokoládou, zde byly použity jen větvičky a postavičky zvířat. Zimní dort s mascarpone podáváme nakrájený na klínky, nejlépe ke kávě či čaji.

Další recepty na výborné dorty

Čokoládový Sacher dort krok za krokem

Recept na velmi oblíbený a chuťově úžasný čokoládový dort, který podle našeho fotonávodu hravě zvládnete.

Čokoládový

První přípravy na Vánoce: S čím můžete začít už v listopadu?

Vánoce se blíží mílovými kroky a už se vám možná jako každý rok honí hlavou, kdy a jak začít s přípravami. Vždyť každý z nás touží provonět svůj domov domácím cukrovím a ve svátky oslnit báječnou štědrovečerní večeří. Jak na to, aby se člověk doslova neuhnal a advent si užil v klidu a pohodě? Začněte s plánováním vánočního pečení a vaření právě teď!

První

Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...

Poslat recept Zimní dort s mascarpone

Zpět na recept
Druh jídla
Dezerty
Národní kuchyně
Žádná

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena