Zeleninový nákyp na bolzanský způsob

Vegetariánská verze receptu na nákyp pocházející z města Bolzano.


4.516x
90 min
1×

Ingredience

1 svazekpažitka
1 svazekoregano
125 gmozzarella
2 ksvelké rajče
mletý černý pepř
1 ksbaklažán
mořská sůl
1 ksmalá salátová okurka
1 kszelená cibule
1 ksstředně velká zucchini (cuketa)
3 lžícemáslo nebo neztužený rostlinný tuk

omáčka

5 dlmléko
muškátový květ
50 gparmezán
3-4 lžícehrubozrnná mouka
40 gmáslo nebo neztužený rostlinný tuk

Postup přípravy

Ohnivzdornou nádobu vymastíme. Cibulku, zucchini (cuketa), okurku a oloupaná rajčata pokrájíme na plátky. Baklažán taktéž pokrájíme na plátky a trochu osolíme. Bylinky přebereme a pokrájíme nadrobno. Zeleninu klademe ve vrstvách do nádoby a každou vrstvu posypeme posekaným oreganem a pokrájenou pažitkou, osolíme a okořeníme.

Na přípravu omáčky zahřejeme v hrnci máslo nebo rostlinný tuk, ve kterém opražíme mouku. Za stálého míchání přilijeme mléko, omáčku necháme povařit a mícháme, dokud nevznikne hustá omáčka. Osolíme mořskou solí, okořeníme, mletým černým pepřem, muškátovým květem a dochutíme parmezánem.

Omáčku nalijeme na zeleninu a vrch obložíme plátky mozzarelly. V troubě předehřáté na 200 °C pečeme zeleninový nákyp 20 - 30 minut, vybereme a hned podáváme.

Tip: Na nákyp můžeme samozřejmě použít i jiné druhy zeleniny jako květák a brokolici. Tvrdší druhy zeleniny je třeba krátce před pečením blanšírovat.
user-icon

autor Ludvo


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Zeleninový nákyp na bolzanský způsob

Zpět na recept