Zeleninová směs s houbami na zimu

Pikantní vařená směs zeleniny, hub a koření. Použitelná ihned jako příloha či vlastní jídlo nebo zavařená na pozdější použití.


4.311x
60 min

Postup přípravy

Do velkého hrnce dáme oba druhy oleje. Na nich 4 minuty orestujeme lilek nakrájený na menší tenké kousky. Přidáme na proužky nakrájenou cibuli a zase asi 8 minut restujeme. Nyní do hrnce nasypeme na kratší proužky krájenou papriku, rajčata, sůl, koření, pepř, masox, chilli koření a směs promícháme. Dusíme asi tak 20 - 25 minut a směs často mícháme, aby se nepřichytila
ke dnu hrnce.

Po této době již směs pustila šťávu a my do ní nasypeme poslední surovinu a to na hrubší plátky nakrájené houby. Vhodné jsou žampiony, hlíva či lesní houby. Zamícháme a už odkryté vaříme za stálého míchání ještě 10 minut. Naposledy osolíme a dochutíme. Horkou zeleninovou směs plníme do zavařovacích skleniček, které stavíme po uzavření víčkem dolů než vychladnou. Takto by měli vydržet v chladničce 1 - 2 měsíce. Pokud chceme delší skladovatelnost, sklenky se směsí sterilujeme 10 minut při 90 °C.

Zeleninová směs s houbami na zimu se dá využít jako pikantní příloha k bramborům, pikantní lečo, přídavek do různých gulášů, zahuštěná nebo s uzeninou jako náplň do různých placek či na topinku. Použijeme-li lesní houby, směs ztmavne, ale bude zase voňavější.
user-icon

autor DROBEK


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Zeleninová směs s houbami na zimu

Zpět na recept