V hrnci rozehřejeme tuk, vsypeme zeleninu a zprudka ji osmažíme. Pak ji zalijeme asi 2 litry vody, vložíme skelety, případně kousek masa nebo kosti a vše vaříme 1 - 2 hodiny. Skelety vyjmeme a obereme z nich maso, které vrátíme zpět do polévky.
Polévku dochutíme solí, troškou vegety nebo můžeme vmíchat zeleninový bujón a přidáme zavářku.
Nakonec přidáme bylinky, pažitku, petrželku, popř. libeček, dobromysl neb yzop.
Druhy zavářky
Noky
Rozmícháme kousek rozehřátého másla s celým vejcem (žloutek a bílek), přidáme hrubou krupici, osolíme a lžičkou nabíráme jednotlivé nočky. Zavaříme. Když bychom je chtěli mít trochu tvrdší, přidáme při počátečním míchání trochu mléka.
Kapání
Zamícháme na těstíčko vajíčko, trochu hladké mouky, mléko a sůl asi do takové konzistence, jako má těsto na palačinky. Kapání zavaříme v polévce.
Játrové knedlíčky
Zamícháme 10 dkg rozemletých jater, vejce, kousek másla, česnek, pepř a sůl a přidáme strouhanou housku na zahuštění. Játrové knedlíčky vykrajujeme lžičkou do hotové polévky. Vaříme asi 10 minut.
Houskové knedlíčky
Zamícháme celé vajíčko, kousek másla, přidáme strouhanou housku, mléko a případně petrželku. Uděláme těsto, aby z něj bylo možno tvarovat kuličky. Houskové knedlíčky zavaříme do hotové polévky a povaříme asi 10 minut. Nejlepší knedlíčky jsou z morkových kostí, ze kterých vydlabeme morek a rozpustíme na ohni. To je místo másla.
Svítek
Dobře utřeme 2 dkg másla se solí a 2 žloutky a pak přidáme asi lžíci mléka, 3,5 dkg hrubé mouky, zamícháme a přidáme sníh ze dvou bílků. Svítek pečeme velmi pomalu v troubě jako piškot.
Zeleninovou polévku s masem můžeme připravit s houbami nebo i bez masa. Stačí vynechat masové položky a přidat vegetariánskou zavářku.