Recept na 4 až 6 porcí bezmasé pochoutky.
petrželka | |
450 ml | voda |
chléb | |
250 g | cuketa |
1 ks | bobkový list |
5 lžic | olivový olej |
2 lžíce | citronová šťáva |
250 g | žampiony |
špetka | sušené oregano |
250 g | cibulka k nakládání |
2 ks | proužek citronové kůry |
2 stroužky | česnek na plátky |
0.5 ks | červená cibule nakrájená nadrobno |
15 ks | mírně rozdrcená zrnka pepře |
10 ks | semeno koriandru - rozdrcené |
V rendlíku přivedeme k varu vodu. Cibulky dáme do žáruvzdorné misky, přelijeme vroucí vodou a necháme 2 minuty stát. Vodu slijeme a cibulky oloupeme.
Z žampionů odstraníme třeně. Velké žampiony můžeme nakrájet na půlky nebo na čtvrtky, malé ponecháme v celku. Cukety seřízneme na obou koncích a škrabkou na zeleninu z nich částečně odstraníme slupky. Cukety pak nakrájíme na kolečka silná 5mm.
Do rendlíku dáme vodu, olivový olej, citronovou šťávu i kůru, česnek, červenou cibuli, bobkový list, pepř, koriandr, oregano a necháme 15 minut povařit.
Přidáme cibulky a povaříme je 5 minut, pak přidáme cukety a žampiony a směs vaříme ještě 2 minuty. Naběračkou s otvory přeneseme všechnu zeleninu a houby do zapékací misky.
Tekutinu v rendlíku svaříme zhruba na 6 lžic. Nalijeme na zeleninu a houby a necháme vychladnout. Zapékací misky přikryjeme a uložíme nejméně na 12 hodin do chladničky.
Zeleninu a houby upravíme na mísu, posypeme bylinkami a podáváme s chlebem.
Zdroj: Slovart.cz - středomořská kuchyně.
autor Vilienka
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena