Jedná se o lokální specialitu. Poznala jsem ji při návštěvě německých přátel ve Frankfurtu. Údajně byla oblíbeným pokrmem J. W. Goetha.
Hodnocení
3.8
/ 5 (10x)
Doba přípravy
60 min
Ingredience
Ostatní
Cukr1 špetka
Sůl1 špetka
Petrželka1 svazeček
Řeřicha1 hrst
Pažitka1 svazeček
Kopr3 snítky
Bazalka1 hrst
Kerblík1 svazeček
Šalotka2 ks
Zakysaná smetana1 kelímek
Jarní cibulka2 ks
Mletý černý pepř1 špetka
Špenátové listy1 hrst
Šťovíkové listy1 větvička
Brutnák1 větvička
Zálivka
Jogurt1 kelímek
Jablečný ocet1 lžíce
Olivový olej2 lžíce
Na ozdobu
Vejce natvrdo3 ks
Postup přípravy
Oprané a osušené bylinky jemně nasekáme, měli bychom získat asi 3 šálky, společně s cibulí. Z bazalky použijeme jen lístky. Výběr bylinek je v podstatě na vás, hlavně by se ale neměl kombinovat kopr s bazalkou.
Vše vložíme do mísy, vmícháme ocet, olej, zakysanou smetanu nebo jogurt, majonézu, případně cottage, sůl, pepř a cukr. Omáčku necháme asi hodinu odležet. Pro zjemnění můžeme použít ponorný mixér.
Zelenou omáčku ozdobíme nahrubo posekanými natvrdo uvařenými vejci.
Zelenou omáčku z Hesenska podáváme se šťouchanými brambory, případně s vařeným hovězím masem nebo rostbífem nebo s vařeným jarním chřestem.
problem vyse uvedeneho receptu je v tom, ze do nej jmenovane ingredience vubec nepatri : )
tradicni frankfurtska / hessenska/ zelena omacka-
Frankfurter Grüne Soße - , takova, kterou s oblibou jedl i Goethe, obsahuje podle tradice jen techto 7 bylin: petrzel, kerblik, pazitka, stovik, brutnak (Borago officiinalis), rericha, krvavec (Sanguisorba minor)
byliny se oplachnou, osusi a nasekaji najemno, smichaji s kysanou smetanou, jogurtem ci majonezou ( podle chuti a preferenci konzumentu, ja preferuji husty bily jogurt), zakapnou olejem, citronem, posoli se a opepri, prida se lzice horcice a vse se dobre promicha. nechavat hotovou omacku odlezet neni vhodne, nebot bylinky s pribyvajicim casem ztraceji vitaminy a aroma. nejlepsi je omacku pripravovat z cerstvych bylin k okamzite konzumaci.
u nas se ji tato husta omacka nejcasteji s cerstve upecenym chlebem a natvrdo varenymi vejci, pripadne s bramborem a vejci, zaprisahli masozravci si nekdy misto vajec dopravaji varene hovezi.