Závin s jablky a ořechy

Obdoba klasického českého štrůdlu, hlavně pro ty, co neradi rozinky.


3.086x
60 min

Ingredience

4 lžícestrouhanka
2 lžícemáslo (rozpuštěné a vychladlé)

těsto

špetkasůl
250 ghladká mouka
125 mlvlažná voda
3 lžícerostlinný olej

nádivka

1 lžícerum
1 balíčekvanilkový cukr
100 gvlašské ořechy
1 balíčekskořicový cukr
0.5 kgnastrouhané jablko

Postup přípravy

Troubu si předehřejeme na 175 °C. Připravíme si nízký plech, pečící papír a čistou utěrku. Mouku prosejeme do mísy, osolíme a spolu s vlažnou vodou a olejem uhněteme hnětačem (nejdříve stupeň 1, později 3) na hladké těsto. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme odležet. Čím déle, tím lépe. Mezitím si nasekáme ořechy. Z jablek, vanilkového a skořicového cukru, rumu a ořechů smícháme nádivku. Odleželé těsto rozdělíme na čtyři díly a na pomoučené utěrce vyválíme do tenka. Pomáháme si i rukama. Rozpuštěným máslem potřeme těsto, posypeme strouhankou a rozprostřeme nádivku. Pomocí utěrky zabalíme do závinu, potřeme máslem a dáme na plech. Stejně postupujeme u zbylých třech dílů. Záviny pečeme asi 45 minut dozlatova. Občas potřeme máslem, nebo vejcem. Podáváme jemně posypané moučkovým cukrem nebo ozdobené šlehačkou.
user-icon

autor Konvalinka

Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...

Poslat recept Závin s jablky a ořechy

Zpět na recept
Druh jídla
Moučníky
Národní kuchyně
Recepty z české kuchyně

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena