Zapékané kuřecí s brambory a bazalkou

Recept z jednoho pekáčku. Brambory, maso i trocha zeleniny. Hlavní chod vhodný i na neděli.


3.910x
75 min
3×

Ingredience

0.5 kgbrambory
2 plátkykuřecí prsa
1 kelímekzakysaná smetana
2 ksvětší cibule
1-2 dlzeleninový vývar
zelená petrželka
čerstvá bazalka
sušený česnek
medvědí česnek
150 ggouda vcelku

marináda

2-3 špetkysůl
1 lžíceolivový olej
0.5 lžičkydrcený barevný pepř
1.5 lžičkysměs koření na rožnění

podle potřeby

máslo
mléko

Postup přípravy

Brambory oloupeme a nakrájíme. Menší brambory stačí rozkrojít podélně na půlky, větší brambory na čtvrtky. Dáme vařit do osolené vody s lístky petrželky, můžeme přidat i list medvědího česneku. Vaříme téměř doměkka, pak brambory slijeme, zelené lístky vyjmeme.

Kuřecí prsa opláchneme a nakrájíme podél vláken na hrubší dlouhé nudle. Z jednoho řízku by nám mělo vyjít 4 - 5 kousků. Maso si naložíme den předem do marinády, kterou připravíme smícháním olivového oleje, směsi koření na rožnění, soli a čerstvě namletého nebo jen nadrceného barevného pepře.

Pánev pořádně rozpálíme s plátkem či dvěma másla a maso osmahneme dozlatova. Vyjmeme z tuku a na stejné pánvi osmažíme na kolečka nakrájenou cibuli.

Brambory vsypeme do zapékací misky, posypeme sušeným česnekem, poklademe kuřecími kousky a cibulí i s tukem. Znovu posypeme sušeným česnekem a pokryjeme vrstvou nastrouhané goudy. Přelijeme zakysanou smetanou promíchanou s trochou mléka na zředění. Smetanu pouze trochu osolíme. Můžeme prokládat čerstvými lístky bazalky.

Troubu vyhřejeme na 175 °C a vše zapékáme dozlatova. Asi po 5 minutách pečení podlijeme asi 1 - 2 dl zeleninového vývaru, vznikne nám moc dobrá šťáva. Brambory s kuřecím masem pečeme asi 35 - 40 minut.

Brambory zapékané s kuřecími nudličkami podáváme samostatně jako hlavní chod. Přidáme jen trochu čerstvé zeleniny na oblohu.
user-icon

autor Michy


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Zapékané kuřecí s brambory a bazalkou

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.