Brambory očistíme a ve slupce uvaříme. Poté scedíme, necháme vychladit, oloupeme a nakrájíme na plátky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Uvařené uzené maso nakrájíme na kousky. Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a nakrájíme. Nivu nastrouháme.
V rozpáleném oleji osmahneme cibuli, přidáme nakrájené maso a krátce opečeme. Pekáč vymažeme, na dno dáme vrstvu brambor, kterou posypeme kmínem a vegetou. Další vrstvu tvoří opečená uzenina s cibulí a nakrájená vejce posypaná nivou. Znovu opakujeme brambory, maso s cibulí a vejce. Poslední vrstvu tvoří niva a brambory. Pak vše pokapeme olejem, osolíme, opepříme a zalijeme vejci rozšlehanými se smetanou.
Francouzské brambory s uzeným a nivou v troubě zapečeme. Stačí tak 30 minut.
Zapékané brambory s uzeným a nivou podáváme jako hlavní chod se sterilovanou nebo čerstvou zeleninou.