Zapečený květák s uzeným bůčkem a sýrem

Recept na skvělé jídlo z květáku a uzeného masa, podáváme jako hlavní chod.


2.33x
60 min

Ingredience

2 ksvejce
200 gsmetana
1 kskvěták
250 guzený bůček
150 gtavený sýr
100 gmáslo na vymazání

podle potřeby

jíška

podle chuti

tvrdý sýr
bujon

Postup přípravy

Květák očistíme, rozdělíme na růžičky a namočíme na 15 minut do octové nebo slané vody, abychom se zbavili drobného hmyzu. Pak květák lehce povaříme ve slané vodě nebo v páře. Vodu z květáku nevyléváme. Uvařený květák rozdělíme na menší růžičky a necháme vychladnout. Tvrdý sýr nastrouháme.

Do květákového vývaru přidáme tavený sýr a vše vymícháme dohladka. Podle chuti můžeme přidat masový nebo zeleninový bujon. Potom vše dosolíme, přilijeme smetanu, přidáme jíšku a povaříme do středně husté omáčky. Pak omáčku odstavíme z ohně a přimícháme do ní žloutky.

Zapékací misku vymažeme a vkládáme vrstvu květáku, vrstvu na kostičky nakrájeného uzeného bůčku, zalijeme sýrovou omáčkou a opakujeme do vyčerpání ingrediencí. Poslední vrstva by měla být sýrová omáčka posypaná strouhaným sýrem. Misku vložíme do předehřáté trouby a pečeme tak dlouho, až květák a sýr začnou zlátnout.

Zapečený květák s uzeným bůčkem a sýrem podáváme jako hlavní jídlo nebo jako přílohu k různým pokrmům.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Zapečený květák s uzeným bůčkem a sýrem

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.