Těstoviny, nejlépe malé penne, uvaříme al dente. Omytý a osušený lilek nakrájíme na slabé plátky, které potřeme olivovým olejem. Plátky necháme alespoň na 10 minut opéct na grilu z každé strany. Poté plátky nakrájíme na malé kostičky. Česnek oloupeme a nasekáme nadrobno. Mozzarellu nastrouháme na jemném struhadle.
Nasekaný česnek vložíme do pánve na rozehřátý olej a po chvíli restování přidáme rajčatovou omáčku, kterou povaříme na olivovým oleji s nasekaným česnekem. Omáčku promícháme s lilkem, podle naší chuti osolíme a opepříme. Nakonec přidáme natrhané bazalkové lístky.
Těstoviny promícháme s omáčkou a částí nastrouhané mozzarelly. Těstoviny vložíme do vymazané zapékací mísy, posypeme zbytkem mozzarelly a zapečeme asi 10 minut při 200 °C. Mozzarella se musí roztéct. Zapečené těstoviny necháme před podáváním 10 minut odstát.
Zapečené těstoviny s lilkem a mozzarellou upravíme na talíře, ozdobíme lístkem bazalky a podáváme.