Špagety uvaříme podle návodu na obalu. Sýr, např. blaťácké zlato, nahrubo nastrouháme a polovinu sýra následně vmícháme do teplých slitých špaget.
Mezitím připravíme omáčku. Na oleji necháme zpěnit nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme na plátky nakrájený česnek, kapary a krátce orestujeme. Vlijeme pokrájená konzervovaná rajčata a krátce povaříme. Vmícháme bazalkové pesto, ochutíme solí, pepřem, případně i troškou cukru.
Následně omáčku vmícháme do špaget a směs přendáme do zapékací formy vymazané máslem. Povrch posypeme zbytkem sýra a dáme na 5 minut zapékat při 180 °C, na dalších 5 minut nastavíme troubu na grilování. Když je povrch zlatavý, těstoviny vyndáme.
Po krátkém vychladnutí zapečené špagety s rajčatovou omáčkou servírujeme. Povrch můžeme podle chuti posypat parmezánem. Špagety s rajčatovou omáčkou podáváme se sladším bílým vínem.