Zapečené těstoviny se zajímavou kombinací chutí z Hané. Zapečená jablka s těstovinovými motýlky v tvarůžkové omáčce.
1 stroužek | česnek |
1 lžička | olej |
sůl | |
1 hrnek | vývar |
2 ks | vejce |
1 lžíce | máslo |
tuk | |
1 ks | cibule |
4 lžíce | smetana |
4-5 ks | jablko |
3-4 lístky | rozmarýn |
2 lžíce | hladká mouka |
mletý bílý pepř | |
3-4 lžíce | citronová šťáva |
250 g | těstoviny farfalle |
3-4 ks | tvarůžky |
2 lžíce | jablečná pálenka |
máslové hoblinky |
Jablka očistíme, zbavíme jader, pokrájíme na osminky a v misce je pokropíme citrónovou šťávou, aby nezhnědla. Česnek očistíme a prolisujeme. Tvarůžky nakrájíme nadrobno nebo je rozdrobíme.
Těstoviny uvaříme ve vařící, mírně osolené vodě al dente, hotové scedíme a promícháme se lžičkou oleje. Cibulku očistíme a nakrájíme najemno. V kastrolku rozpustíme máslo a cibuli na něm osmahneme dozlatova. Pak přidáme hladkou mouku a zapražíme vše v jíšku. Přidáme vývar a za stálého míchání z jíšky vymícháme hladkou omáčku. Přidáme česnek, bílý pepř a tvarůžky, které necháme v omáčce rozpustit. Nakonec do ní vlijeme smetanu, ochutíme ji solí a odstavíme. Do mírně vychladlé omáčky rozmícháme vejce, jablečnou pálenku a pár nastříhaných lístků rozmarýnu
.Zapékací misku vymažeme tukem. Vložíme doní jablka, těstoviny a vše zalijeme omáčkou. Nakonec vše zasypeme hoblinkami másla a zapékáme. Ihned podáváme.
Místo tvarůžek můžeme použít tvrdý sýr, místo jablek růžičkovou kapustu a případně můžeme přidat slaninu nebo pečené krůtí řízky.
autor molikj
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena