Zapečené těstoviny se zajímavou kombinací chutí z Hané. Zapečená jablka s těstovinovými motýlky v tvarůžkové omáčce.
1 stroužek | česnek |
1 lžička | olej |
sůl | |
1 hrnek | vývar |
2 ks | vejce |
1 lžíce | máslo |
tuk | |
1 ks | cibule |
4 lžíce | smetana |
4-5 ks | jablko |
3-4 lístky | rozmarýn |
2 lžíce | hladká mouka |
mletý bílý pepř | |
3-4 lžíce | citronová šťáva |
250 g | těstovin farfalle (motýlci) |
3-4 ks | tvarůžky |
2 lžíce | jablečná pálenka |
máslové hoblinky |
Jablka očistíme, zbavíme jader, pokrájíme na osminky a v misce je pokropíme citrónovou šťávou, aby nezhnědla. Česnek očistíme a prolisujeme. Tvarůžky nakrájíme nadrobno nebo je rozdrobíme.
Těstoviny uvaříme ve vařící, mírně osolené vodě al dente, hotové scedíme a promícháme se lžičkou oleje. Cibulku očistíme a nakrájíme najemno. V kastrolku rozpustíme máslo a cibuli na něm osmahneme dozlatova. Pak přidáme hladkou mouku a zapražíme vše v jíšku. Přidáme vývar a za stálého míchání z jíšky vymícháme hladkou omáčku. Přidáme česnek, bílý pepř a tvarůžky, které necháme v omáčce rozpustit. Nakonec do ní vlijeme smetanu, ochutíme ji solí a odstavíme. Do mírně vychladlé omáčky rozmícháme vejce, jablečnou pálenku a pár nastříhaných lístků rozmarýnu
.Zapékací misku vymažeme tukem. Vložíme doní jablka, těstoviny a vše zalijeme omáčkou. Nakonec vše zasypeme hoblinkami másla a zapékáme. Ihned podáváme.
Místo tvarůžek můžeme použít tvrdý sýr, místo jablek růžičkovou kapustu a případně můžeme přidat slaninu nebo pečené krůtí řízky.
autor molikj
Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021 O nás |Všechny služby |Volná místa |Reklama |Servis firmám
Všeobecné podmínky |Cookies |Ochrana osobních údajů |Zpracování osobních údajů |Odstranění osobních údajůJakékoliv užití obsahu, včetně převzetí článků je bez souhlasu Economia, a. s. zapovězeno.