Žampiony s náplní

Nenáročný pokrm - voňavý a s velice jemnou chutí.


4.011x
60 min

Postup přípravy

Žampiony očistíme a odloupneme nožičku.

Na lžičce másla si orestujeme cibulku a jemně nakrájenou uzeninu s nožičkami žampionů. Přidáme hořčici, drobně nakrájenou kyselou okurku a směs posypeme pepřem, solí a mletou pálivou papričkou s česnekem. Odstavíme a necháme částečně vychladnout.

Hlavičky žampionů plníme připravenou směsí a vkládáme je těsně vedle sebe do zapékací misky (do větší se vejde 16 - 18 ks středně velkých žampionů). Na každou hlavičku položíme kousek plátku anglické slaniny. Posypeme provensálským kořením, které promneme mezi prsty - pěkně pokrm provoní.

Polovinu kysané smetany doplníme mlékem a opatrně rozmícháme se lžící hořčice a podlijeme jí žampiony v zapékací míse. Mísu vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 30 minut. Pak na každou hlavičku položíme kousek hermelínu a necháme dopéct dalších 10 - 15 minut.

Rozehřejeme si olej ve fritovacím hrnci a opečeme v něm na silnější plátky nakrájené a ve vodě odmočené brambory. Před vložením do fritovacího koše je včas slijeme a necháme krátce okapat.

Pokud nám zbude směs na plnění, přidáme k ní na pánev nakrájenou půlku rajčete a vmícháme jedno vajíčko. Servírujeme ji pak spolu se žampiony.

Druhou polovinu kysané smetany použijeme na přípravu dresinku - smícháme ji se lžící majonézy a hořčice, přidáme nakrájenou cibulku, osolíme a opepříme.

Opečené plátky brambor poklademe na talíř, přidáme směs a plněné žampiony. Šťávou, která vznikne při pečení, přeléváme plátky brambor. Žampiony s náplní doplňujeme čerstvou nebo nakládanou zeleninou a dresinkem.
user-icon

autor Stáňa


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Žampiony s náplní

Zpět na recept