Výborný jablečný koláč

Recept na výborný koláč, se kterým sklidíte úspěch! Jeho základem je křehké máslové těsto, tenké plátky jablek a smetanová omáčka.


4.117x
75 min

Postup přípravy

Začneme přípravou těsta. Do mísy vsypeme mouku, přidáme na kousky nakrájené změklé máslo, žloutek a 30 g cukru. Suroviny zpracujeme v jemné a velmi křehké těsto.
Z těsta vytvoříme kouli a uložíme na 1 hodinu do lednice.

Kulatou formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou.

Do mísy dáme zbylé 3 žloutky, 50 g cukru a smetanu ke šlehání. Můžeme přidat i vanilkový cukr a vydlabanou dřeň z vanilkového lusku. Smetanovou směs důkladně rozšleháme.

Jablka oloupeme a vykrojíme jádřinec. Jablka nakrájíme na tenké plátky.

Těsto vyjmeme z lednice a do formy jej pomocí prstů roztáhneme a vyvýšíme do okrajů. Dno těsta propícháme vidličkou, aby se při pečení nenafouklo. Těsto vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme 15 minut.

Předpečené těsto vyjmeme z trouby a z vnějšího obvodu začneme klást jablka tak, aby se vždy konec jablečného plátku trochu překrýval. Takto pokračujeme až do středu formy.

Jablka zalijeme smetanovou směsí a posypeme trochou mleté skořice. Jablečný koláč vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme dalších 30 minut do zezlátnutí.

Jablečný koláč krájíme na porce až po vychladnutí. Skvěle chutná ke kávě i čaji.
user-icon

autor Michy


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Výborný jablečný koláč

Zpět na recept