Vodu použijeme ledovou. Tuk vychladíme a nastrouháme. Suroviny na těsto dobře vypracujeme. Vytvoříme kouli, kterou zabalíme do folie a dáme na 30 minut do chladu.
Borůvky umyjeme a necháme je dobře uschnout. Smetanu dobře promícháme s cukrem, škrobem, vejcem a nastrouhanou citronovou kůrou. V jiné misce ze surovin na drobenku zpracujeme drobivou směs.
Z těsta si vyválíme plát na kulatou formu asi 24 - 26 cm. Plát přeneseme do vymazané formy a potáhneme trochou těsta i na hrany. Těsto propícháme slabě vidličkou, posypeme borůvkami, zalijeme smetanovou směsí a dobře rozetřeme. Celý koláč posypeme dobře drobenkou. Koláč vložíme do předehřáté trouby na 175 °C a pečeme asi 50 - 55 minut dozlatova.
Výborný borůvkový koláč s drobenkou po vychladnutí vyjmeme z formy, nakrájíme a můžeme podávat.