Vojenský koňský guláš

Recept na rumunské jídlo - polní kotlíková variace guláše pro 20 - 24 lidí.


0.00x
160 min

Ingredience

5 ksčesnek
1.5 kgrajčata
5-7 kgcibule
1 kgmrkev
5 kgkysané zelí
1.5 kgbílá paprika
8-10 kgkoňské maso
1 kgmaďarská pálivá paprika

podle potřeby

petrželka
sádlo
rajčatový protlak
brambory na zahuštění

podle chuti

majoránka
tymián
rozmarýn
citron
bobkový list
zakysaná smetana
drcený kmín
černý pepř
bílé suché víno

na ozdobu

červená cibule
čerstvá petrželka

Postup přípravy

Koňské maso nakrájíme na kostky cca 2 x 2 cm. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno, česnek oloupeme a prolisujeme. Mrkev i papriku nakrájíme na proužky.

Ve velkém kotlíku s poklicí na středním plameni/ohni rozpálíme sádlo. Přidáme česnek s cibulí a necháme cca 3 minut zpěnit (doměkka). Poté přidáme kostičky masa a uděláme na cibuli do hněda (maso by se mělo pěkně zatáhnout). Je možné podlít i bílým vínem.

Poté přidáme nakrájenou papriku, mrkev, odkapané (ale neproplachované) kyselé zelí, bobkový list, maďarskou papriku, rajčatovou pastu a rajčata, jakož i zbytek koření. Velmi dobře promícháme a vaříme, dokud nezačne jemně vřít. Přiklopíme poklicí, omezíme plamen/oheň na nízkou intenzitu a necháme zakryté poklicí cca 1-1,5 hod probublávat za mírného varu. Guláš podle potřeby dochutíme kořením. Poté odklopíme poklici a necháme probublávat další 1-1,5 hod.

Kotlík sejmeme z plamene/ ohně a vmícháme zakysanou smetanu. Guláš dozdobíme nasekanou petrželkou a červenou cibulí.

Vojenský koňský guláš podáváme se šťouchanými brambory, polentou či chlebem moskevského typu.

Foto: Pixabay.com


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Vojenský koňský guláš

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Rumunská

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.