Koňské maso nakrájíme na kostky cca 2 x 2 cm. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno, česnek oloupeme a prolisujeme. Mrkev i papriku nakrájíme na proužky.
Ve velkém kotlíku s poklicí na středním plameni/ohni rozpálíme sádlo. Přidáme česnek s cibulí a necháme cca 3 minut zpěnit (doměkka). Poté přidáme kostičky masa a uděláme na cibuli do hněda (maso by se mělo pěkně zatáhnout). Je možné podlít i bílým vínem.
Poté přidáme nakrájenou papriku, mrkev, odkapané (ale neproplachované) kyselé zelí, bobkový list, maďarskou papriku, rajčatovou pastu a rajčata, jakož i zbytek koření. Velmi dobře promícháme a vaříme, dokud nezačne jemně vřít. Přiklopíme poklicí, omezíme plamen/oheň na nízkou intenzitu a necháme zakryté poklicí cca 1-1,5 hod probublávat za mírného varu. Guláš podle potřeby dochutíme kořením. Poté odklopíme poklici a necháme probublávat další 1-1,5 hod.
Kotlík sejmeme z plamene/ ohně a vmícháme zakysanou smetanu. Guláš dozdobíme nasekanou petrželkou a červenou cibulí.
Vojenský koňský guláš podáváme se šťouchanými brambory, polentou či chlebem moskevského typu.
Foto:
Pixabay.com