Vločkový koláč pro diabetiky

Recept mé kamarádky, který jsem si upravila podle sebe. Rozhodně vyzkoušejte.


4.732x
30 min

Postup přípravy

Množství je do koláčové formy. Obyčejnou je potřeba vymazat máslem. Já mám silikonovou a tu nevymazávám. Jablka oloupeme a nakrájíme nahrubo. Rebarboru očistíme a nakrájíme na plátky, pokud dáme rybíz, přebereme jej, omyjeme a necháme okapat. Máslo necháme změknout. Vločky můžeme rozdrtit, ale nemusíme.

Dno poklademe jablky s rybízem nebo rebarborou. Můžeme použít i jiné vhodné ovoce (hrušky). Kdo chce koláč sladší, může kápnou pár kapek stevie. Stevie je zcela přírodní sladidlo bez kalorií a bez pachuti, vhodné i pro diabetiky, které ovšem díky lobistům za umělá sladidla nemá zatím schválení jako sladidlo, jen jako léčivé kapky na kloktání, jak je také můžete koupit. Ve světě se ovšem používá už desítky let. Ovoce posypeme skořicí.

V míse smícháme povolené máslo s ovesnými vločkami a asi 6 - 8 kapkami stevie podle toho, jak chceme koláč sladký. Kdo si to může dovolit, ať místo stevie použije klidně tmavý cukr. Přidáme špetku soli. Vznikne hrudkovitá drobenka, kterou je třeba rozprostřít a prsty trochu upravit na ovoce, protože není příliš sypká. Hezky pokryjeme celý povrch. Vločkový koláč vložíme trouby a pečeme jej asi 25 minut při 180 °C.

Upečený vločkový koláč pro diabetiky musíme nechat vychladnout, protože by se za tepla úplně rozpadl. Ani vychlazený není úplně tuhý a musí se nandat na talířek opatrně. Nebo je možné do ovoce za sucha přimíchat asi lžičku maizeny nebo pudinku a ono potom lépe drží pohromadě.

Vločkový koláč se dá i zmrazit. Pro hubeňoury ho můžeme zdobit třeba šlehačkou, fantazii se meze nekladou. Koláč je velice sytý a báječně zažene chuť na sladké.
user-icon

autor Evelyn


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Vločkový koláč pro diabetiky

Zpět na recept