Vláčný smetanový dort s ovocem

Recept na lehký, vláčný a jednoduchý dort, po kterém se zaručeně zapráší.


2.89x
90 min
1×

Ingredience

500 govoce

těsto

1 špetkasůl
6 ksvejce
30 lžicvoda
1.5 balíčkuprášek do pečiva
300 gcukr krupice
15 lžicslunečnicový olej
300 gpolohrubá mouka

na potření

150 gmarmeláda
100 mlmléko

podle chuti

cukr krupice

krém

1 balíčekvanilkový cukr
2 kelímkysmetana ke šlehání
2 balíčkyztužovač šlehačky
750 gtučný tvaroh

podle potřeby

tuk na vymazání
hrubá mouka na vysypání

Postup přípravy

Ingredience jsou připraveny na dvoupatrový dort, spodní patro o průměru cca 24 cm a horní cca 15 cm, ale lze použít i na dort jednopatrový o průměru 28 cm.
Zapneme troubu a necháme předehřívat na 175 °C. Dortovou formu/formy vyložíme na dně pečícím papírem, boky vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.

Vrhneme se na přípravu korpusu. Rozdělíme si žloutky a bílky zvlášť. Žloutky spolu s cukrem vyšleháme do pěny, přimícháme vodu, olej, mouku, prášek do pečiva a důkladně promícháme. Poté z bílků a malé špetky soli ušleháme tuhý sníh a vmícháme jej do žloutkového těsta.

Těsto nalijeme do formy/forem a pečeme cca 30 minut na 175 °C. Jakmile je korpus upečený, necháme ho cca 10 minut chladnout ve formách, poté opatrně ořežeme podél boků formy, kdyby náhodou zůstal někde přichycený, vyndáme z forem a necháme zcela vychladnout, ideálně na mřížce.

Připravíme si náplň: Do vychlazené šlehačky vysypeme ztužovač a šlehačku dostatečně vyšleháme. Poté přimícháme tvaroh rozmíchaný s vanilkovým cukrem a případně trochou cukru krupice (podle chuti).

Vychladlý korpus rozkrájíme vždy každé patro na tři stejně vysoké vrstvy. Každou vrstvu shora pokapeme cca 2 - 3 lžícemi mléka, aby byl korpus co nejvláčnější a skládáme vrstvy na sebe. Mlékem pokapaný korpus namažeme tenkou vrstvou marmelády, na ni dáme bohatou vrstvu šlehačkového krému a posypeme ovocem (maliny, borůvky, hroznové víno, kiwi), položíme další vrstvu korpusu a takto pokračujeme až do konce tak, aby nám zůstalo dostatek krému na potření celého dortu na závěr. Jakmile máme dort rovnoměrně potřený zbývajícím krémem, poklademe jej zbývajícím ovocem na ozdobu. Lze použít např. špejle, na které ovoce napícháme tak, aby špejle nebyly vidět a ovoce vypadalo hezky naaranžované a drželo na sobě.

Vláčný smetanový dort s ovocem dáme vychladit do lednice (nejlépe přes noc).

Tip: Aby byl dort ještě zajímavější, lze použít např. potravinářské barvivo. Já dala červené barvivo před pečením přímo do těsta korpusu a udělal hezkou růžovou barvu (do kontrastu s bílým krémem).


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Vláčný smetanový dort s ovocem

Zpět na recept