Vláčný jablkový koláč

Tradiční recept na výborný koláč s chutí jablek.


3.79x
90 min
2×

Ingredience

těsto

125 gcukr
1 špetkasůl
200 gmáslo
2 ksžloutek
2 lžícevoda
300 ghladká mouka
1 lžičkakypřící prášek do pečiva

na potření

žloutek

náplň

800 gjablko
100 grozinky
1 lžičkamletá skořice
1 lžícevanilkový cukr
2.2 lžícevanilkový pudinkový prášek

podle potřeby

tuk na vymazání
hrubá mouka na vysypání

Postup přípravy

Z hladké mouky, cukru, prášku do pečiva, soli, másla, vlažné vody a žloutků zpracujeme těsto a dáme ho na hodinu do chladu. Rozinky necháme nasáknout.

Troubu předehřejeme na 180 °C. Formu vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Oloupaná jablka nakrájená na silnější plátky promícháme s pudinkem, vanilkovým cukrem, skořicí a okapanými rozinkami.

Dvěma třetinami rozváleného těsta vyložíme koláčovou formu, naplníme jablečnou směsí. Zbytek těsta rozválíme a vykrajujeme z něj ozdobné kousky, případně těsto nakrájíme na proužky, kterými poklademe povrch koláče.

Jablkový koláč potřeme rozšlehaným žloutkem a pečeme 50 minut, poté zabalíme koláč do alobalu a ještě 10 minut dopékáme.

Vláčný jablkový koláč nakrájíme a podáváme ke svačině nebo snídani.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Vláčný jablkový koláč

Zpět na recept
Druh jídla
Moučníky
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.