1. Nejprve si najemno nastrouháme menší cuketu. Pokud je mladá, neloupeme ji, ani nevyndáváme semínka. Celkem by jí měl být cca jeden napěchovaný hrnek. Vodu z cukety nevyléváme, použijeme ji také do těsta.
2. Do mísy si odměříme všechny sypké suroviny, tedy mouku, mleté ořechy, třtinový cukr, kakao, kypřicí prášek, špetku soli a perníkové koření. Důkladně promícháme vidličkou či metličkou. Po rozmíchání přidáme do směsi celá vejce, mléko, olej a opět metličkou rozmícháme tak, aby v těstě nebyly žádné hrudky. Po důkladném rozmíchání přidáme i najemno nastrouhanou cuketu, včetně vody, kterou pustila. Pokud by bylo těsto příliš husté, naředíme trochou mléka.
3. Předehřejeme si troubu na 175 °C a formu na bábovku důkladně vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou (případně strouhankou či mletými ořechy). Do vymazané a vysypané formy vlijeme připravené těsto. Pečeme nejprve na 175 °C, poté snížíme na 160 °C a celkem pečeme cca 40 minut. Propečenost bábovky otestujeme zapíchnutím špejle do středu těsta. Pokud se již těsto nelepí na špejli, je upečeno a vyndáme bábovku z trouby. Popraskání vůbec ničemu nevadí, nebude to znát ani na ukrojených dílcích. Před vyklopením necháme cca 5 minut stát. Po cca 5 minutách vytažení bábovky z trouby ji přiklopíme mřížkou, případně talířem s ubrouskem. A přetočíme tak, aby se bábovka dala vyklopit.
4. Sejmeme formu a bábovku pocukrujeme, posypeme kokosem nebo polijeme polevou. Po vychladnutí krájíme cuketovou bábovku na jednotlivé dílky a podáváme. Můžeme servírovat také se zakysanou smetanou či ušlehanou šlehačkou a ovocem.
!Tip
Pokud by bábovka nešla vyklopit, přikryjeme obrácenou formu na pár minut mokrou utěrkou.
Cuketa na talíři: Oblíbené recepty, které musíte vyzkoušet!
Cuketa - velmi tvárná a zdravá zelenina, která se dá připravit na tisíce způsobů a dokáže zpestřit každý jídelníček. Její sezóna právě začíná, proto vám přinášíme tipy na ty nejlepší cuketové pokrmy.

6 nejlepších receptů na bábovku - tradiční recepty jako od babičky
Olejová, tvarohová nebo čokoládová? Ať už vyberete jakoukoli, zaručujeme, že bábovky podle těchto receptů se podaří na jedničku. Budou krásně vláčné, nadýchané a chuťově dokonalé.

Za hodinu na stole: Cuketová bábovka krok za krokem
Recept na skvělou cuketovou bábovku, která je kyprá, vláčná a voní po perníkovém koření. Stačit vám bude jedna miska a hrnek jako odměrka. Nepotřebujete šlehač ani váhu.

Autor:Markéta v troubě
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena