Libové vepřové steaky podle potřeby očistíme, omyjeme a osušíme. Steaky osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem a necháme alespoň na 10 minut odstát.
Hříbky nemyjeme, ale jen je očistíme podle potřeby navlhčeným hadříkem a nakrájíme. Hříbky můžeme zaměnit i za jiné houby. Očištěnou šalotku nasekáme na jemno. Česnek oloupeme a rozetřeme. Petrželku nadrobno nasekáme.
V pánvi s olivovým olejem steaky nejprve zprudka orestujeme, poté teplotu snížíme a restujeme dalších 5 - 10 minut podle potřeby a tloušťky steaků. Připravené steaky odebereme, zabalíme do alobalu a necháme stranou.
Do základu, kde jsme restovali maso, přidáme máslo a nasekanou šalotku, kterou lehce osmahneme. Přidáme česnek s hříbky a pomalu restujeme asi 10 minut. Poté podlijeme vývarem, který přivedeme k varu. Do vývaru přimícháme smetanu a vaříme, dokud nám omáčka nezhoustne. Omáčku dochutíme solí, mletým kmínem, nasekanou petrželkou a čerstvě mletým pepřem.
Steaky rozbalíme z alobalu, upravíme na předehřátý talíř a přelijeme hříbkovou omáčkou.
Vepřové steaky s hříbkovou omáčkou podáváme teplé s naší oblíbenou přílohou jako hlavní chod.