Vaření.czReceptyVepřové soté na suchohřibech s kapií

Vepřové soté na suchohřibech s kapií

Recept na chutné pikantní soté z vepřové kýty připravené na suchohřibech s kapií. Pokud máte rádi kombinaci masa se suchohřiby, připravíte si výbornou pochoutku.


2.811x
60 min

Ingredience

3 stroužkyčesnek
1 kscibule
3 ksšalotka
600 gvepřová kýta
1 lžícemletá sladká paprika
2 ksčerstvá feferonka
1 ksčerstvá červená kapie
3 lžícedomácí vepřové sádlo
1 hrstsušené suchohřiby

podle chuti

sůl
čerstvě mletý černý pepř

podle potřeby

domácí vývar z vepřových kostí

Postup přípravy

Vepřovou kýtu odblaníme, omyjeme, osušíme, pokrájíme na řízky o tloušťce asi 1 cm a ty poté na hranolky dlouhé asi 5 cm a široké asi 1 cm. Hranolky osolíme a okořeníme čerstvě mletým černým pepřem a necháme chvíli odpočinout. Sušené suchohřiby namočíme na 30 minut do teplé vody. Cibuli pokrájíme na jemno, šalotku pokrájíme na hrubo a česnek pokrájíme na maličké kostky. Čerstvou červenou kapii zbavíme jádřince, žilek a semínek a pokrájíme na proužky. Feferonky pokrájíme na jemno. V hrnci na rozpáleném vepřovém sádle zprudka opečeme masové hranolky, vybereme na talíř, snížíme plamen na střední a do výpeku dáme restovat feferonku, cibuli a šalotku. Když se zelenina restuje, scedíme suchohřiby a vodu z namočených hub zachytíme a odložíme. K cibuli přidáme česnek, krátce orestujeme. Když se pěkně rozvoní - asi za 1 minutu, plamen snížíme na minimum, přidáme mletou sladkou papriku a za stálého míchání necháme úplně rozpustit. Vrátíme opečené maso i se šťávou, kterou pustilo a za stálého míchání restujeme spolu s paprikou, přidáme scezené suchohřiby, podlijeme trochou vody z namočených hub, přivedeme k varu, osolíme, okořeníme čerstvě mletým černým pepřem, přikryjeme hrnec pokličkou, dusíme na středním plameni a podle potřeby podléváme vodou z hub. Když se voda vyvaří, podlijeme vždy malým množstvím horkého domácího vývaru nebo horké vody. Podlévání vývarem opakujeme, až bude maso udušené doměkka. Na závěr přidáme proužky čerstvé kapie a ještě dusíme asi 10 minut, aby kapie zůstala al - dente, trošku do křupava. Vepřové soté na suchohřibech s kapií podáváme horké a jako přílohu podáváme dušenou rýži, výborně však chutná i s domácím čerstvě upečeným pečivem. Soté je příjemně pikantní a má úžasnou chuť po česneku a nádherně voňavých suchohřibech, po červené kapii a šalotce, kterými nasáklo i maso. Šťávy je méně jako při guláši a je přirozeně zahuštěná a ochucená cibulí s použitými kořením.
user-icon

autor Libchen


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Vepřové soté na suchohřibech s kapií

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Ostatní

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena