Vepřové na smetaně s pórkem a žampiony

Dušené vepřové s omáčkou se žampiony a pórkem. Nejlépe chutná s trochou strouhaného sýra.


4.219x
120 min
1×

Postup přípravy

Maso očistíme a nakrájíme na kostky. Zeleninu očistíme. Cibuli nasekáme najemno. Žampiony nakrájíme na plátky a pórek na kolečka.

V hrnci rozehřejem olej. Vsypeme cibuli a zpěníme ji. Pak přidáme maso, chvíli dusíme a mícháme. Pak podlijeme vodou, osolíme a přidáme špetku mletého černého pepře a 2 kuličky nového koření. Vepřové dusíme asi 45 minut. Občas promícháme, když třeba podlijeme vodou.

Pak přidáme žampiony a asi po 5 minutách dušení i pórek. Možno použít i zelenou část pórku. Dusíme ještě asi 35 minut. Dolijeme vodou a uvedeme do varu. Pak zahustíme jíškou připravenou z 2 kopcovitých lžic hladké mouky a kelímku smetany na vaření. Záleží na množství, já toho dělám asi 2,5 l celkově. Vepřové na smetaně vaříme ještě asi 5 minut. Dosolíme, dopepříme a dochutíme vegetou.

Vepřové na smetaně s pórkem a žampiony můžeme podávat s jakoukoliv přílohou - hodí se brambory, hranolky, knedlík, těstoviny, rýže, chleba a podobně. Porci dušeného masa můžeme na talíři pro ozdobu a dochucení zasněžit trochou strouhaného eidamu nebo jiného tvrdého sýra.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Vepřové na smetaně s pórkem a žampiony

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Česká