Vepřovou pečeni prošpikujeme
sterilovanými okurkami, ze všech stran osolíme, opepříme a vložíme do pekáče. Podlijeme vývarem (100ml), přiklopíme a ve vyhřáté troubě pečeme asi 50 minut na 180 °C. Během pečení podléváme výpekem, případně ještě přidáme horký vývar.
Mrkev oškrábeme, vcelku ji uvaříme do poloměkka, necháme vychladnout a nakrájíme na kolečka. Pórek opláchneme, nakrájíme na kolečka a s mrkví osmahneme na másle. Mírně podlijeme vodou a chviličku podusíme.
Měkké maso vyndáme a udržujeme teplé. Do výpeku přidáme karamel, najemno nastrouhaný česnek, nadrobno nakrájenou cibuli a feferonky. Zalijeme nálevem z okurek, promícháme a přilijeme víno. Omáčku promícháme, necháme projít varem a podle chuti přisolíme.
Teplou pečínku nakrájíme na plátky a servírujeme ji s teplou zeleninou, přelitou omáčkou. Vhodnou přílohou k vepřovému na sladkokyselo je dušená rýže.