Vepřové na černém pivu

Vepřové maso s výbornou omáčkou z černého piva, medu a mrkve.


5.01x
90 min
1×

Ingredience

2 ksčesnek
3 ksmrkev
0.6 kgvepřová plec
0.5 lčerné pivo

podle chuti

sůl
2 lžičkytymián
2 lžícemed
2 kuličkynové koření
mletý pepř
2 lžičkysojová omáčka
1 lžičkachilli koření
4 lžičkymletá sladká paprika

podle potřeby

máslo
1 lžíceškrobová moučka

příloha

brambory
fazolky
1 kscibule

Postup přípravy

Vepřové maso nakrájíme na 4 zhruba stejně velké tenké plátky. Můžeme použít vepřovou plec, ale klidně i jiné vepřové dle chuti. Maso osolíme a položíme na něj česnek nakrájený na tenké plátky - na půl kila masa dávám dva větší stroužky česneku. Maso vložíme do uzaviratelné misky, zalijeme černým pivem (výborný je Černý Kozel), zavřeme víčkem a necháme alespoň přes noc v lednici. Následující den si předehřejeme troubu na 180°C (horkovzdušná, plyn 200°C) a nakrájíme větší mrkev na drobnější kostičky, dáme ji na pánev s kouskem másla a pečeme do změknutí. Mezitím naložené maso i s česnekem a pivem vložíme do pekáče. Přidáme podle chuti tymián (já dávám asi tak dvě až čtyři špetky), sladkou mletou papriku (ideálně uzenou, 4-8 lžiček), dvě kuličky nového koření a podle chuti můžeme přiostřit mletým chilli a pepřem. Přidáme měkkou mrkev a pekáč vložíme do trouby a pečeme zakryté zhruba hodinu do kompletního změknutí masa. Vrhneme na přílohu: Mezitím dáme vařit brambory a osmažíme cibulku, abychom mohli vytvořit šťouchané brambory. Případně dáme ohřát ještě fazolky, které se také výborně k jídlu hodí. Jakmile je maso měkké, můžeme a nemusíme zjemnit omáčku. Pokud ano, dáme maso na chvíli stranou. Maso položíme třeba na talíř, nebo ho můžeme položit na fazolky, které zatím ohříváme. Omáčku rozšleháme ručním mixérem, nebo rozmačkáme vidličkou. Jakmile je vše hotové, můžeme ještě omáčku dochutit podle našich představ. Můžeme přidat ještě sůl, případně pár lžic sojové omáčky. Pokud je na vás omáčka moc kyselá, můžete přidat dle chuti ještě med. Vepřové na černém pivu servírujeme společně se štouchaným bramborem a fazolkami.

Pečeme vepřové maso: Nejlepší recepty našich babiček

Inspirujte se recepty z vepřového masa, které jsou sice časově náročnější, ale za ten výsledek stojí. Kdy jindy než právě s nadcházejícím víkendem se vrhnout na vepřovou pečeni nebo pomalu pečené koleno.

Pečeme

Recept na vepřové maso se šípkovou omáčkou krok za krokem

Šípková omáčka jedině s kančím? Ochutnejte ji s vepřovým masem, které upravíte jako zvěřinu. Výsledek vás příjemně překvapí! Fotorecept krok za krokem.

Recept

Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...

Poslat recept Vepřové na černém pivu

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Recepty z české kuchyně

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena