Vepřové na černém pivu

Vepřové maso s výbornou omáčkou z černého piva, medu a mrkve.


5.01x
90 min
1×

Postup přípravy

Vepřové maso nakrájíme na 4 zhruba stejně velké tenké plátky. Můžeme použít vepřovou plec, ale klidně i jiné vepřové dle chuti. Maso osolíme a položíme na něj česnek nakrájený na tenké plátky - na půl kila masa dávám dva větší stroužky česneku. Maso vložíme do uzaviratelné misky, zalijeme černým pivem (výborný je Černý Kozel), zavřeme víčkem a necháme alespoň přes noc v lednici.

Následující den si předehřejeme troubu na 180°C (horkovzdušná, plyn 200°C) a nakrájíme větší mrkev na drobnější kostičky, dáme ji na pánev s kouskem másla a pečeme do změknutí. Mezitím naložené maso i s česnekem a pivem vložíme do pekáče. Přidáme podle chuti tymián (já dávám asi tak dvě až čtyři špetky), sladkou mletou papriku (ideálně uzenou, 4-8 lžiček), dvě kuličky nového koření a podle chuti můžeme přiostřit mletým chilli a pepřem. Přidáme měkkou mrkev a pekáč vložíme do trouby a pečeme zakryté zhruba hodinu do kompletního změknutí masa.

Vrhneme na přílohu: Mezitím dáme vařit brambory a osmažíme cibulku, abychom mohli vytvořit šťouchané brambory. Případně dáme ohřát ještě fazolky, které se také výborně k jídlu hodí.

Jakmile je maso měkké, můžeme a nemusíme zjemnit omáčku. Pokud ano, dáme maso na chvíli stranou. Maso položíme třeba na talíř, nebo ho můžeme položit na fazolky, které zatím ohříváme. Omáčku rozšleháme ručním mixérem, nebo rozmačkáme vidličkou.

Jakmile je vše hotové, můžeme ještě omáčku dochutit podle našich představ. Můžeme přidat ještě sůl, případně pár lžic sojové omáčky. Pokud je na vás omáčka moc kyselá, můžete přidat dle chuti ještě med.

Vepřové na černém pivu servírujeme společně se štouchaným bramborem a fazolkami.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Vepřové na černém pivu

Zpět na recept