Výborný hlavní chod z vepřového masa pečený se vším v jednom pekáčku.
Hodnocení
4.6
/ 5 (256x)
Doba přípravy
120 min
Chutnalo
78x
Ingredience
Podle chuti
Sůl
Vegeta
Grilovací koření
Mletý kmín
Mletá sladká paprika
Mletý černý pepř
Ostatní
Máslo5-6 plátků
Brambory8 ks
Cibule2 ks
Vepřové maso800 g
Podle potřeby
Voda
Postup přípravy
Vepřové maso (použila jsem kýtu) omyjeme a nakrájíme na tenčí plátky. Pokud jsou plátky velké, ještě je nakrájíme na půlky na velikost malých medailónků. Maso můžeme trochu naklepat. Z obou stran maso osolíme a opepříme a uložíme do pekáče. Na maso dále přidáme mletý kmín, mletou sladkou papriku a grilovací koření. Vše podle chuti.
Velké cibule oloupeme a nakrájíme na půl kolečka. Rovnoměrně ji rozložíme na maso.
Větší brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na tenčí kolečka. Takto nakrájené brambory uložíme na maso s cibulí tak, aby bylo vše dobře zakryto.
Brambory osolíme a podle chuti přidáme vegetu, mletý kmín, mletou červenou papriku a grilovací koření.
Na brambory rozložíme plátky másla. Vše ještě podlijeme vodou.
Pečeme v předehřáté troubě na asi 200 - 220 °C přibližně 90 - 105 minut, dokud nebude maso měkké. Podle potřeby průběžně podléváme vodou.
Vepřové maso zapečené s brambory ala Živánská podáváme teplé s kyselými okurkami nebo zeleninovým salátem.
Proč vegeta?Toto je skvělé jídlo, já přidávám ještě smetanu, vrstvu rajčat s cibulí a je to oblíbení jídlo mé rodiny. Ale proč vegeta? Tím se to všechno pokazí. Stačí pepř,sůl,kmín, eventuelně čerstvý tymián.Možná nějaký koumák by to mohl ještě zalít masoxem,ne?
cvrkin
???????????????????
Vegetu, gfrilovací koření a za stálého míchání vylijeme do...........
jaguška
výborné
Výborné. Po přečtení příspěvků zde jsem trošičku pozměnila: vrstvu brambor dala i pod maso a zalila smetanou. A moc nám to všem chutnalo.
verrott
výborné :-)
Doma měl tento recept velký úspěch, moc chutnal i naší dvouleté. Prolila jsem vše šlehačkou a maso bylo díky tomu nevysušené a krásně měkké. Příště zkusím přidat tu angl.slaninu.
Ivana
Dnes dělám něco podobného, dno vymažu máslem, pokladu brambory (vždy ochutím vrstvy), maso, cibule, na proužky kousky slaniny, brambory - cibule, a nakonec jsem zalila smetanou. Tak jsem zvědavá, jestli si pochutnáme.
Zajímavé komentáře
VEGETA?
???????????????????
výborné
výborné :-)