Nejprve si připravíme vepřové maso, které nakrájíme na středně velké kostky. Cibuli a žampiony očistíme. Cibuli nasekáme najemno, žampiony nakrájíme asi na 3 mm široké plátky.
V hrnci na oleji nebo sádle osmažíme cibuli. Jakmile nám zpění, tak přidáme maso a nesolené ho restujeme, aby se nám krásně zatáhlo. Opečené ho trochu osolíme, opepříme a podlijeme vodou. Vepřové zakryjeme pokličkou a dusíme za občasného míchání.
Až nám maso změkne, přidáme přichystané žampiony. Promícháme a znovu dusíme, aby nebyly žampióny moc tvrdé. Mezitím si v hrnku se studenou vodou rozmícháme 1 lžící hladké mouky. Moje zkušenost je taková, že ne vždycky se mi podaří omáčku zahustit napoprvé, proto uvádím, že 1 lžíce je minimum. Záleží na množství masa, žampionů a představy, kolik si přejete mít omáčky.
Hrnek s rozmíchanou moukou vlijeme do hrnce, hned mícháme a necháme povařit. Když je maso i žampiony měkké, přilijeme smetanu a znovu mícháme.
Pro silnější chuť můžeme přidat i kostku hovězího bujonu, prolisovat pár stroužků česneku, pár kapek citronu i připepřit, vše podle chutí rodiny.
Vepřové maso na žampionech podáváme nejlépe s houskovým knedlíkem.