Vepřové maso na žampionech

Recept na vynikající vepřové maso s žampiony a krémovou omáčkou vhodný jako nedělní oběd.


4.6120x
90 min
25×

Ingredience

2 kscibule
1 kelímeksmetana
30 dkgžampiony
1 kgvepřová krkovice

podle chuti

3 stroužkyčesnek
sůl
5 kapekcitron
mletý černý pepř
1 kostkahovězí bujón

podle potřeby

voda
1 lžícehladká mouka

Postup přípravy

Nejprve si připravíme vepřové maso, které nakrájíme na středně velké kostky. Cibuli a žampiony očistíme. Cibuli nasekáme najemno, žampiony nakrájíme asi na 3 mm široké plátky.

V hrnci na oleji nebo sádle osmažíme cibuli. Jakmile nám zpění, tak přidáme maso a nesolené ho restujeme, aby se nám krásně zatáhlo. Opečené ho trochu osolíme, opepříme a podlijeme vodou. Vepřové zakryjeme pokličkou a dusíme za občasného míchání.

Až nám maso změkne, přidáme přichystané žampiony. Promícháme a znovu dusíme, aby nebyly žampióny moc tvrdé. Mezitím si v hrnku se studenou vodou rozmícháme 1 lžící hladké mouky. Moje zkušenost je taková, že ne vždycky se mi podaří omáčku zahustit napoprvé, proto uvádím, že 1 lžíce je minimum. Záleží na množství masa, žampionů a představy, kolik si přejete mít omáčky.

Hrnek s rozmíchanou moukou vlijeme do hrnce, hned mícháme a necháme povařit. Když je maso i žampiony měkké, přilijeme smetanu a znovu mícháme.
Pro silnější chuť můžeme přidat i kostku hovězího bujonu, prolisovat pár stroužků česneku, pár kapek citronu i připepřit, vše podle chutí rodiny.

Vepřové maso na žampionech podáváme nejlépe s houskovým knedlíkem.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Vepřové maso na žampionech

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Česká