Vaření.czReceptyVepřová panenka ve slaninovém kabátku se smetanovo-houbovou omáčkou

Vepřová panenka ve slaninovém kabátku se smetanovo-houbovou omáčkou

Vepřová panenka je pochoutkou, kterou chuťově výborně doplní vínovo-smetanová omáčka s hnědými žampiony. Recept na velmi chutný oběd nebo večeři s uvařenými haluškami.


3.024x
160 min
1×

Ingredience

3 lžíceolivový olej
700 gvepřová panenka
200 gmaďarská uzená slanina

omáčka

3 stroužkyčesnek
1 kscibule
300 mlkuřecí vývar
50 mlrajčatová šťáva
100 guzená slanina
1 lžícemaizena
1 lžícečerstvá petrželová nať
100 gcréme fraiche
750 ghnědé žampiony
200 mlsladká smetana 33%
100 mlsuché bílé víno Chardonnay
1 lžíceworchestershire sauce

podle chuti

sůl
čerstvě mletý černý pepř

na ozdobu

čerstvá pažitka

Postup přípravy

Vepřovou panenku odblaníme, omyjeme, osušíme, jemně osolíme a okořeníme čerstvě mletým černým kořením. Poté panenku zabalíme do tenkých dlouhých plátků maďarské uzené slaniny tak, aby se plátky částečně překrývaly. Na dvou místech slaninu zajistíme masovými jehlicemi, nebo dokola převážeme potravinářským motouzem, aby panenka držela tvar. Necháme odpočinout při pokojové teplotě a mezitím připravíme ostatní suroviny. Cibuli očistíme a pokrájíme na kostky, česnek na plátky a domácí uzenou slaninu na malé proužky. Malé hnědé žampiony očistíme jen vlhkým hadříčkem a neloupeme, neboť ve slupce je nejvíce chuti. Větší žampiony překrojíme na polovinu a malé ponecháme v celku. Můžeme použít i bílé žampiony, ale malé hnědé žampiony jsou mnohem chutnější a delikátnější. Omáčka bude ještě chutnější, když žampiony ještě před přidáním krátce opečeme na čerstvém másle. Panenku v hrnci na olivovém oleji zprudka opékáme 2 až 3 minuty z každé strany a poté vložíme do malého nevymaštěného pekáčku. Slanina pustí tuk a promastí panenku, ta pak bude krásně šťavnatá. Panenku dáme péct na 2 hodiny do trouby předem vyhřáté na 80 °C. Není to omyl, čas i teplota jsou správné, kdo chce mít panenku medium, peče kratší dobu. Do hrnce k výpeku přidáme cibuli s domácí uzenou slaninou a restujeme do sklovita. Dále přidáme česnek, necháme pěkně rozvonět (asi 1 minutu) a krátce zarestujeme s domácí rajčatovou šťávou. Následně zvýšíme plamen a v tomto základu zprudka orestujeme žampiony. Když se opečou, okořeníme čerstvě mletým černým pepřem, osolíme podle chuti, přelijeme horkým domácím kuřecím vývarem a vaříme na středním plameni do změknutí hub. Potom přilijeme suché bílé víno, créme fraiche a sladkou smetanu, promícháme a krátce zprudka povaříme. Zahustíme kukuřičným škrobem (maizena) rozmíchaným v troše studené vody, vypneme plamen, vmícháme nadrobno posekanou čerstvou petrželovou nať a dochutíme několika kapkami omáčky Worchestershire. Upečenou panenku vybereme z trouby, přikryjeme alobalem a necháme asi 10 minut odpočinout, aby se uvnitř ustálily šťávy. Potom panenku pokrájíme na plátky silné asi 0,5 cm. Vepřovou panenku ve slaninovém kabátku servírujeme horkou s vínovo-smetanovo-žampionovou omáčkou a čerstvě uvařenými domácími haluškami. Pokrm ozdobíme posekanou pažitkou a můžeme tuto delikatesu ihned podávat.
user-icon

autor Libchen


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Vepřová panenka ve slaninovém kabátku se smetanovo-houbovou omáčkou

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Maďarská

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena