Vaření.czReceptyVepřová panenka plněná mangem a ořechy s mangovým chutnay

Vepřová panenka plněná mangem a ořechy s mangovým chutnay

Vepřová panenka je lahodné maso, které si zaslouží delikátní náplň a delikátní přílohu. Úprava je rychlá a jednoduchá a na svátečním stole máme skutečnou delikatesu.


2.111x
20 min

Ingredience

1 stroužekčesnek
1 kscibule
0.5 kscitron
1 ksfeferonka
1 lžícezázvor
1 hrstvlašské ořechy
1 ksvepřová panenka
100 gsušené mango
2 lžíceghee
150 mlkvalitní suché bílé víno

podle chuti

sůl
čerstvě mletý černý pepř

příloha

1 lžícemáslo
400 gbrambory
1 svazečekpetrželová nať

Postup přípravy

Vepřovou panenku odblaníme, omyjeme, osušíme a podle velikosti kusu panenku překrojíme na polovinu. Ze širší strany zavedeme plochý nůž s úzkou čepelí do hloubky tak, abychom neporušili a nepřeřezali svalovinu na okrajích panenky. Nůž vybereme a otvor na tupo rozšíříme vsunutým prstem nebo dřevěnou vařečkou, čímž vytvoříme kapsu na plnění. Připravenou panenku zatím odložíme do chladu. Sušené mango namočíme do vína s vodou v poměru 1:1 tak, aby mango bylo ponořené v tekutině, ve které ho ponecháme aspoň 3 hodiny. Během toho času se mango zbaví přebytečné sladkosti, nabere tekutinu a krásně zvětší svůj objem. Zatím brambory očistíme a pokrájíme na polovinu. Čerstvou omytou petrželovou nať posekáme nadrobno. Očištěnou cibuli pokrájíme na malé kostky, očištěný česnek pokrájíme na kolečka a feferonku pokrájíme na jemno. Čerstvý zázvor oloupeme ostrou lžičkou, pokrájíme na tenká kolečka a na tenké pásky. Z poloviny citronu vymačkáme šťávu. Vlašské ořechy posekáme nahrubo. Mango scedíme z tekutiny, kterou zachytíme - asi 200 ml. Menší část manga pokrájíme na malé kostky, smícháme s vlašskými ořechy a máme hotovou náplň. Ostatní mango pokrájíme na přiměřeně velké kusy. Připravenou mangovo-ořechovou náplní naplníme vytvořené kapsy ve vepřové panence a otvor uzavřeme tenkými masovými jehlicemi. Naplněné panenky vydatně osolíme a okořeníme čerstvě mletým černým pepřem ze všech stran. Na pánvi s odnímatelnou ručkou prudce opečeme naplněné panenky z každé strany na 1 lžíci rozehřátého ghee, stačí jen asi 2 - 3 minuty, dokud se opečou na povrchu do hnědé barvy. Nepřikryté opečené panenky v pánvi vložíme do trouby předem vyhřáté na 160 °C a necháme péct 5 - 7 minut. Kdo má rád propečenější panenku, peče asi 10 - 12 minut, ne však déle než 15 minut, aby se maso zbytečně nevysušilo a zůstalo pěkně šťavnaté. Vypneme zdroj tepla a panenky ponecháme v troubě, dokud nepřipravíme mangové chutney. V pánvi rozehřejeme 1 lžíci ghee, orestujeme cibuli do sklovita i s feferonkou, přihodíme plátky česneku a necháme pěkně rozvonět. Přidáme zázvor a mango, krátce opečeme, zalijeme zachycenou vodou s vínem a osolíme. Přivedeme do varu, necháme za promíchávání vařečkou probublávat do odpaření téměř veškeré tekutiny, potom vypneme plamen a na závěr dochutíme citronovou šťávou tak, abychom dosáhli příjemnou pikantní slano-sladko-kyselou chuť mangového chutney. Mezitím uvaříme brambory v osolené vodě, scedíme a přelijeme 1 lžící čerstvého másla a promícháme s čerstvě posekanou petrželovou natí. Z panenky odstraníme kovové masové jehlice, necháme asi 20 minut odpočinout a pokrájíme na porce. Vepřovou panenku plněnou mangem a ořechy servírujeme na mangovém chutney s petrželovými máslovými bramborami.
user-icon

autor Libchen


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Vepřová panenka plněná mangem a ořechy s mangovým chutnay

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Ostatní

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena