100 g | slanina | |
2 lžíce | olej | |
1 lžička | sůl | |
sůl | ||
1 ks | vejce | |
250 g | máslo | |
2 lžíce | máslo | |
100 g | šunka | |
4 lžíce | smetana | |
100 g | šalotka | |
200 g | žampiony | |
250 g | hladká mouka | |
400 g | vepřová kýta | |
mletý černý pepř | ||
6 listů | kapusta (asi 250 g) |
Nožem rozsekáme 250 gramů másla. Mouku prosejeme do mísy, lehce ji osolíme, přidáme máslo a těsto lehce propracujeme. Postupně do něj přiléváme vodu a těsto propracujeme. Po té je necháme v chladu odpočinout.
Maso omyjeme a pořádně osušíme. V pánvi rozpálíme olej a maso na něm propečeme ze všech stran dozlatova. Pak jej osolíme a necháme vychladnout. Maso potřeme vlastní šťávou. Kapustu lehce spaříme v osolené vodě, ale musí zůstat pružná. Ihned ji propláchneme studenou vodou a zabalíme do utěrky.
Šalotky očistíme a spolu s houbami a šunkou je nakrájíme na drobné kostičky. Na pávni po mase rozpustíme máslo a šalotku na něm podusíme. Přidáme houby a dusíme je bez podlévání. Hotovou směs necháme vychladit a smícháme jej se šunkou, smetanou, vejcem a ochutíme ji solí a pepřem.
Těsto vyválíme v tenčí plát. Rozložíme na něj slaninu a kapustu. Na kapustu rozložíme nádivku a položíme maso, které zabalíme do kapusty a těsta. Troubu předehřejeme na 220 °C. Plech vymažeme nebo vyložíme pečícím papírem a roládu na něj položíme švem dolů.
Roládu při pečení občas propíchneme vidličkou. Po upečení ji necháme asi 15 minut vychladnout, aby maso došlo a teprve potom ji rozkrojíme.
Autor:Vilienka
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena