Kotlety odřízneme od kosti a naklepeme. Okraje nařízneme, aby se nám kotleta při opékání nezkroutila a zůstal nám pěkný plátek. Kotlety naložíme do marinády, kterou jsme rozmíchali z oleje, vody a směsi koření na barbecue. Necháme odležet několik hodin nebo lépe přes noc.
Mezitím cibuli oloupeme, rozkrojíme a nakrájíme na půlkolečka. Slaninu nakrájíme na kostičky. Citronovou trávu nasekáme. Nivu nastrouháme nahrubo.
Na pánvi rozehřejeme trochu oleje a cibuli se slaninou dozlatova osmahneme. Na jiné pánvi opečeme prudce kotlety i s marinádou. Přidáme cibuli se slaninou, podlijeme vodou a pod pokličkou podusíme, dokud nejsou kotlety měkké. Na závěr přidáme trochu citronové trávy, pepře a nivu, která nám omáčku dobře ochutí a zahustí.
Vepřovou kotletu na cibuli podáváme s vařeným bramborem, chlebem, hranolky, ale klidně i s rýží. Podle chuti přidáme čerstvou nebo podušenou zeleninu jako přílohu.