Vepřová galantina s brusinkovou omáčkou

Postup na přípravu studeného předkrmu podle receptu z konce 19. století. Galantina je zapomenutý klenot studené kuchyně.


5.01x
160 min

Ingredience

500 glibový vepřový bok

nádivka

sůl
2 ksžloutek
100 mlmléko
1 kshouska
5 clbrandy
60 gšunka od kosti
drcený pepř
muškátový květ
drcený kmín
60 gvepřová játra
50 guzená slanina
listová petržel
150 gořez z boku
100 ghřbetní sádlo

Postup přípravy

Vepřový bok očistíme a nakrájíme na tenké plátky a jemně je rozklepeme, abychom je nepotrhali. Ořez z boku osolíme, upečeme do měkka (180 °C, 40 minut) a po té najemno umeleme.

Dále umeleme játra a sádlo. Slaninu a šunku nakrájíme na drobné kostičky. Housku nakrájíme na kostičky (klidně den předem) a navlhčíme ji mlékem.

Vše pomalu promícháme. Přidáme žloutky, brandy a dle chuti koření.

Plátky naklepaného a osoleného boku vkládáme těsně vedle sebe do sádlem vymazané litinové nebo keramické formy. Na maso vložíme zamíchanou masovou směs, řádně jí sklepneme a přiklopíme zbylými plátky boku a pod pokličkou či alobalem pomalu vaříme ve vodní lázni asi 90 minut. Hotovou galantinu vychladíme, vyklopíme z formy a krájíme asi na 1 cm silné plátky.

Vepřovou galantinu podáváme s brusinkovou omáčkou a pečivem.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Vepřová galantina s brusinkovou omáčkou

Zpět na recept
Druh jídla
Předkrmy
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.