Nejdříve si připravíme kvásek. Droždí rozdrobíme, zasypeme cukrem, zalijeme vlažným mlékem a vše rozmícháme s 1 lžící hladké mouky do hladké směsi. Kvásek necháme na teplém místě vyběhnout. Prosátou mouku osolíme, přidáme žloutky, rozdrobené máslo, nastrouhaný sýr a vzešlý kvásek. Ze směsi vypracujeme hladké těsto, které necháme vykynout.
Vykynuté těsto opět propracujeme a rozválíme na placku, kterou rozkrájíme na slabší proužky. Z jednotlivých proužků upleteme copánky, které přendáme na plech vyložený pečícím papírem a potřeme je rozšlehaným vejcem.
Velikonoční sýrové pečivo pečeme v předehřáté troubě při 200 °C dozlatova. Z těsta upletené copánky můžeme také spojit do kroužku a upéci "stojánky" pro barvená vajíčka.
Velikonoční slané sýrové pečivo podáváme jako chuťovku k vínu nebo čaji. Výborně chutná i jako příloha k zeleninovým salátům a pikantním dipům. Recept na oslavu Velikonoc přijde jistě vhod.