Ještě stále nemáte rozmyšleno, co dát na velikonoční stůl? Přinášíme vám trochu inspirace.
50 g | slanina |
sůl | |
4 dl | vývar |
2 ks | vejce |
1 ks | cibule |
1 ks | kuře |
pepř | |
1 hrst | mladé kopřivy |
0.5 hrstě | zelená petrželka |
1-2 lžíce | hořčice |
1 lžíce | hladká mouka |
olej nebo sádlo |
Kuře si očistíme a vykostíme. Ostrým nožem jej nařízneme na zádech podél páteře. Opatrně postupným lehkým odřezáváním sejmeme maso ze žeber, a pak vykostíme také stehna a křídla.
Vykostěný plát masa položíme na potravinovou folii kůží dospodu. Maso osolíme, opepříme a potřeme hořčicí.
Omyjeme, nakrájíme a spaříme kopřivy. Nakrájíme si nadrobno slaninu, pořádně ji orestujeme a na ní pak orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme zpracované kopřivy. Krátce dusíme. Přidáme rozšlehaná vejce a mícháme do zhoustnutí. Necháme vychladnout.
Směs narovnáme na připravený plát masa a posypeme jej posekanou petrželkou. Nakonec plát pomocí potravinářské folie smotáme do rolády a pokud možno úhledně převážeme provázkem.
Na pekáči si rozpálíme olej, nejlépe sádlo, a roládu v něm pořádně opečeme ze všech stran. Když máme orestováno, podlijeme vývarem a pečeme v troubě asi hodinu. Samozřejmě během pečení podléváme podle potřeby vývarem nebo vodou a roládu přeléváme vypečenou šťávou.
Upečenou roládu vyjmeme z pekáče a uchováme v teple. Moukou rozkvedlanou ve vodě zahustíme vypečenou šťávu a povaříme.
Podáváme s bramborem či kaší a přeléváme omáčkou. Roládu můžeme podávat i studenou.
autor Vilienka
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena