-> Jak zachránit kynuté těsto a co dělat, když nekyne?
Nejdříve si odvážíme a odměříme všechny ingredience. Mouku prosejeme.
- Z droždí, 1 lžíce cukru, 2 lžic mouky a 50 ml vlahého mléka umícháme kvásek, který necháme na teplém místě vyběhnout.
- V míse utřeme tuk na pečení s oběma cukry, žloutky a citronovou kůrou do pěny.
- Pak vmícháme mouku, kvásek a zaděláme těsto, které přendáme na pomoučený vál.
- Těsto důkladně hněteme alespoň 5 minut, dokud nebude hladké a hebké. Pak do něj zapracujeme rozinky a mandle, poprášíme moukou a zakryté necháme asi 2 hodiny kynout.
- Z vykynutého těsta tvoříme velkou lžící zakulacené bochánky, které klademe na plech vyložený pečícím papírem a necháme opět asi 30 minut kynout.
- Pak velikonoční hnětýnky potřeme rozšlehaným vejcem a v předehřáté troubě upečeme při 170 °C dorůžova.
- Upečené hnětýnky můžeme podle obliby ještě teplé poprášit moučkovým cukrem. Velikonoční hnětýnky podáváme ke kávě nebo čaji.
-> Droždí: Jak na to, aby se kynuté moučníky povedly na výbornou?
ZDROJ: Vareni.cz