Nejprve si z vlažného mléka, cukru a droždí připravíme kvásek. Hotový kvásek smícháme s polovičkou mouky, s troškou mléka, dobře zpracujeme a necháme přikryté utěrkou na teplém místě kynout.
Jakmile se nám těsto zdvojnásobí, zpracujeme do těsta 4 vejce, jeden žloutek, zbytek mouky, máslo, cukr, kandované pomerančové ovoce a mléko. Těsto dobře zpracujeme. Těsto na velikonoční colombu je lepší dělat v mašině, ručně je to více namáhavější, ale snaha bude stát za to.
Pokud je těsto tvrdé, můžeme ještě přidat trochu vlažného mléka, že je těsto hotové se pozná tak, že se nám nebude lepit na ruce a bude hladké.
Hotové těsto dáme do vymazané formy a necháme ještě jednou kynout, dokud se objem nezdvojnásobí.
Těsto potřeme žloutkem, posypeme mandlemi, granulovým cukrem a pečeme ve vyhřáté troubě na 20 minut 190 °C.
Krém: V kastrůlku elektrickou metličkou rozmícháme žloutky s cukrem do pěny. Pomalu přiléváme vařicí mléko s nastrouhanou citronovou kůrou a mouku. Dáme na plotnu, na pomalé teplotě stále mícháme, dáváme pozor, krém nesmí vřít. Jakmile krém zhoustne, odendáme hrnec z plotny.
Velikonoční colombu s krémem rozřízneme na půlku, potřeme krémem a colombu uzavřeme. Velikonoční colombu s krémem podáváme na velikonoční svátek.