Vydatná a výborná snídaně pro každý den.
příloha | |
---|---|
1 ks | bílá vejce |
1 ks | chlebová bulka |
1 hrst | salát listový |
2 plátky | plátková šunka |
omáčka | |
1 lžíce | ocet |
30 g | bílý jogurt |
3 ks | vaječný žloutek |
1 lžička | olivový olej |
50 ml | mléko |
1 ks | citron |
1 špetka | sůl |
1 špetka | pepř |
Do hrnce vlijeme 2 cm vody a přivedeme ji k varu. Do mísy vlijeme jogurt, vaječné žloutky, olivový olej, mléko, citronovou šťávu a strouhanou kůru, špetku soli a pepře a vše promícháme metličkou. Šleháme v páře do zhoustnutí, zhruba 15–20 minut. Jakmile je omáčka hustá, zahřejeme v rendlíku vodu na zastřené vejce, výška sloupce vody by měla být zhruba 10 cm. Vkápneme do ní ocet a jakmile se na dně objeví bublinky, rendlík odstavíme a do vody rozklepneme vejce. Pomocí lžíce vytváříme kolem vejce vír, abychom ho ze všech stran obalili uvařeným bílkem.
Rendlík vrátíme na plotýnku, snížíme teplotu a vaříme 1–1,5 minuty. Uvařené zastřené vejce opatrně vyjmeme a necháme okapat v misce nebo osušit na utěrce. Opečenou chlebovou bulku podélně rozkrojíme, na spodní část položíme listy salátu, plátky šunky a zastřené vejce. Můžeme použít i opečený toastový chléb.
Vejce Benedikt s holandskou omáčkou podáváme se zeleninovou oblohou.
Jak uvařit vejce, aby neprasklo, dalo se dobře oloupat a mělo dokonalý žloutek
Šéfkuchař Václav Frič z restaurace Na Pekárně v Čakovičkách vaří vajíčka tak, že mu neprasknout a uvaří se takzvaně "na švestkovo". Navíc vám prozradí malý trik, aby šla vajíčka dobře oloupat. Zapomeňte na sůl nebo ocet.
Nechte se rozmazlovat: 8 tipů na snídani do postele
Kdy jindy si dopřát bohatou a vydatnou snídani než o víkendu! Máme pro vás skvělé tipy na sladké i slané snídaně, které udělají radost nejen vám, ale i drahé polovičce.
autor Veronika
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena