Vegetariánský kibbeh z dýně

Výborný vegetariánsky recept arabské kuchyně na koláč z dýně, ořechů, bulguru a koření, který je původně známý hlavně z masa a bulguru ve variantě pocházející z Libanonu.


2.813x
75 min

Postup přípravy

Dýni překrojíme na polovinu a pomocí ostré lžíce vydlabeme semínka. Dýni oloupeme, omyjeme, osušíme a pokrájíme na hrubší části a ty na plátky o tloušťce asi 3 - 5 mm. Plátky dýně osolíme, položíme na plech s pečícím papírem a polijeme olejem.

Dýni pečeme v troubě předehřáté na 190 °C, dokud nezačne chytat puchýře - cca 20 minut. Je třeba dávat pozor, aby se dýně nespálila. Necháme ji vychladnout a v hrnci rozmixujeme na jemné pyré. Cibuli očistíme a pokrájíme na kostky. Vlašské ořechy pražíme na suchém plechu asi 5 minut v troubě při 190 °C.

Dále si připravíme bulgur. Bulgur je drcená pšenice, kterou dostaneme v obchodech se zdravou výživou, bio obchodech a hypermarketech. Na pánvi s mírně rozehřátým olejem necháme za stálého míchání zkaramelizovat cibuli (cca 10 minut), poté přidáme opražené celé vlašské ořechy, spolu znovu promícháme a necháme úplně vychladnout.

Do dýňového pyré přidáme všechno koření a sůl, všechno dobře promícháme. Nebojte se soli, dýně ji snese poměrně dost. Přidáme bulgur, dobře znovu promícháme a necháme 20 minut odstát, aby bulgur trochu změkl a propojily se chutě. Potom směs zahustíme moukou. Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme moukou.

Na dno rozetřeme dýňovou směs, na kterou dáme cibulovo-ořechovou směs a rovnoměrně rozetřeme a dáme znovu dýňovou směs s bulgurem. Na povrchu se pokusíme jehlicí nakreslit arabský vzor, potřeme olejem a vložíme péct do trouby.

Kibbeh z dýně pečeme 30 minut na 190 °C. Teplota a čas pečení závisí od trouby. Když kibbeh trochu vychladne, odstraníme boční stranu formy a pokrájíme na jednotlivé porce.

Vegetariánský kibbeh z dýně lze podávat s kopečkem jogurtu. Můžeme ho konzumovat vlažný i studený. Udělala jsem jen poloviční dávku na zkoušku, ale brzo upečeme znovu, i když je trošku pracný a náročný na čas.

Kibbeh má mnoho variací. Tato verze je vynikající křupavou pochoutkou nejen pro vegetariány. Ne nadarmo se říká, že libanonská kuchyně se řadí mezi nejlepší kuchyně světa hned za kuchyní francouzskou.
user-icon

autor Libchen


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Vegetariánský kibbeh z dýně

Zpět na recept