Slunečnicová semínka nasucho na pánvi opražíme a dáme stranou.
Cibuli oloupeme a najemno nakrájíme, stejně tak chilli papričku a oloupaný česnek. Čerstvý špenát propláchneme a necháme okapat, podle potřeby překrájíme na menší kousky. Pokud nemáme čerstvý špenát, použijeme mražený.
Nakrájenou cibuli a chilli papričku osmažíme na 3 lžících oleje, přidáme nasekaný špenát a česnek a necháme zavadnout. Přisypeme mouku, sůl, pepř a zalijeme vodou. Směs na burgery povaříme do zhoustnutí a na závěr přimícháme slunečnici a necháme trochu vychladnout.
Ze špenátové hmoty tvarujeme placičky (vegetariánské burgery), které smažíme na rozpáleném oleji, až hmota zpevní a je dozlatova.
Vegetariánský burger se špenátem a slunečnicovými semínky podáváme v housce se zeleninou a různými omáčkami.