Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na ne úplně tenké plátky. Celý pórek nakrájíme na kolečka, očištěnou papriku na proužky. Mozzarellu slijeme a nakrájíme na plátky. Balkánský sýr nastrouháme nebo lépe rozdrobíme. Připravíme si zapékací misku.
Brambory vhodíme do hluboké pánve na rozpálený olej, posypeme grilovacím kořením a osmahneme za občasného promíchání. Asi po 10 minutách přisypeme všechen pórek a opět asi 5 minut propékáme. Když jsou brambory zlatavé, odstavíme.
Brambory s pórkem vsypeme do zapékací misky a roztáhneme po celé ploše pekáčku. Posypeme provensálským kořením a mezi brambory vtlačíme mozzarellové plátky. Posypeme balkánským sýrem a znovu provensálskými bylinkami. Poklademe tenkými proužky papriky.
Vegetariánské brambory dáme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme asi 25 - 30 minut. V půlce pečení ještě přelijeme smetanou.
Vegetariánské zapékané brambory podáváme ještě teplé třeba se sterilovanou okurkou. Pórek osmažený a zapečený v receptu připomíná chuť zelí.