Vařené pečené koleno s uzenou paprikou

Recept na velmi chutnou úpravu vepřového kolena pro zimní oběd či večeři.


3.226x
150 min

Postup přípravy

Koupíme syrové pěkné zadní koleno a poprosíme řezníka, aby nám ho vykostil, pokrájel na přiměřené kusy a dočistil od případných chlupů a nečistot.

Doma koleno omyjeme, vložíme do velkého hrnce i s kostí, zalijeme dostatečným množstvím studené vody, přidáme očištěnou 1 cibuli se spodní slupkou, očištěné stroužky celého česneku - 6 kusů, celý černý pepř a celé nové koření, bobkový list, osolíme 1 lžící soli, přivedeme k varu a na středním plameni vaříme, dokud nezměkne, což trvá asi 90 minut. Průběžně sbíráme pěnu.

Uvařené vepřové koleno přeložíme do pekáče na cibuli, kterou jsme pokrájeli na klíny - použijeme 3 cibule. Koleno prošpikujeme pod kůži česnekem - 3 stroužky pokrájené na špalíky, kůži posypeme drceným kmínem, osolíme a posypeme červenou mletou uzenou paprikou. Přidáme oloupané brambory v celku, ale nesolíme, jen posypeme kmínem a uzenou paprikou.

Vše podlijeme trochou mastného vývaru z vaření kolena, během pečení podle potřeby podléváme a koleno přeléváme vypečenou šťávou. Nepřikryté pečeme asi 30 - 45 minut, dokud kůže není pěkně křupavá a do červena. Maso pod kůží zůstane měkké a krásně šťavnaté, voňavé po česneku, uzené paprice a po použitém koření.

Vařené pečené koleno s uzenou paprikou servírujeme horké s upečenými brambory s pečenou cibulí a přelité chutným výpekem. Místo salátu podáváme se syrovým kvašeným sudovým zelím nebo domácí čalamádou. Výborně chutná i za studena s čerstvě upečeným domácím chlebem.

Jde o velmi chutné, šťavnaté a cenově dostupné syté zimní jídlo. Vývar z vaření kolena nevyléváme, scedíme a použijeme na přípravu velmi chutné polévky se zavářkou podle vlastního výběru. Kost nevyhazujeme, ale podarujeme našeho čtyřnohého přítele - našeho milovaného psíka!
user-icon

autor Libchen


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Vařené pečené koleno s uzenou paprikou

Zpět na recept