Z mléka, droždí, lžíce cukru a lžíce mouky si připravíme kvásek a necháme jej vzejít. Čokoládu nastrouháme a ořechy umeleme. Mandle nasekáme.
Z mouky, cukru, špetky soli, rozpuštěného másla, žloutků, citronové šťávy a vzešlého kvásku si připravíme těsto, které dobře propracujeme a necháme na teplém místě vykynout.
Všechny ingredience na nádivku spojíme dohromady. Pokud je nádivka moc hustá, rozředíme ji částí bílků, které nám zbyly z přípravy těsta.
Vykynuté těsto rozdělíme na tři části. Každý díl rozválíme na placku, potřeme nádivkou, stočíme do pramenů a z těch pak upleteme klasický cop.
Troubu předehřejeme na 180°C, plech vymastíme. Upletený vánoční cop na něj přendáme, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme sekanými mandlemi a zvolna upečeme.