Vyzkoušejte recept na křehké vanilkové rohlíčky z loupaných mandlí a žloutků. Na vánočním tácu s cukrovím je oceníte!
Hodnocení
4.0
/ 5 (31x)
Doba přípravy
45 min
Ingredience
Těsto
Máslo200 g
Žloutek2 ks
Cukr moučka100 g
Hladká mouka 280 g
Mandle (loupané)100 g
Vanilkový lusk 1 ks
Na obalení
Cukr moučka
Vanilínový cukr
Postup přípravy
Dbáme na to, aby všechny ingredience na těsto měly pokojovou teplotu.
Na obalení rohlíčků promícháme v míse vanilínový cukr s moučkovým.
Vanilkový lusk podélně rozřízneme a špičkou nože vyškrábneme dřeň.
Připravíme se těsto. Mouku a moučkový cukr prosejeme a promícháme s vanilkou.
Oloupané mandle jemně umeleme a nasypeme na mouku. Do středu vložíme žloutky a spolu s kousky másla vypracujeme na vále husté hladké těsto, které necháme asi hodinu odpočinout.
Z těsta tvarujeme rohlíčky, které klademe na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě asi při 180 °C dorůžova.
Ještě teplé cukroví obalíme v ochuceném moučkovém cukru s vanilkou.
Vychladlé vanilkové rohlíčky z loupaných mandlí uchováme v plastové krabici a podáváme jako pohoštění ke kávě nebo čaji.
Uvedené množství těsta je určeno na 2 plechy vanilkových rohlíčků.
toto je recept na tzv. vídeňské vanilkové rohlíčky, jiné už nedělám :-).. a poznámka: vanilinový cukr je chemie nedobrá, k sehnání je vanilkový cukr o stejné gramáži, ale lepší je připravit si pravý vanilkový cukr doma. Do sklenice se šroub. uzávěrem nasypat do půlky cukr moučku s protihrudkující úpravou, proložit vanilkovým luskem rozkrojeným podélně a nalámaným na kusy, dosypat cukr až ke kraji sklenice a zavřít.. Občas protřepeme, za 2_3 dny je cukr provoněný, ve sklenici vydrží i půl roku,tedy pokud ho nespotřebujeme. Pokud chceme slabší aroma cukru, promícháme v jiné nádobě jen část cukru ze sklenice. Rada: dá se sehnat levněji vanilkový lusk ve slevě, třeba i s prošlou expirací, nevadí to..