Mletý mák zalijeme vroucím mlékem. Mák promícháme s cukry, mandlovou příchutí a necháme vychladnout.
Změklé máslo utřeme s cukrem a postupně přišleháváme vejce. Potom pomalu přiléváme mléko, přidáme vanilkovou příchuť, rum, prosátou mouku s vanilkovým pudinkem a práškem do pečiva.
Větší formu na bábovku (2 l) vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Asi 3/4 těsta nalijeme do bábovkové formy. Zbytek těsta promícháme s makovou náplní a nalijeme na těsto ve formě.
Bábovku pečeme dozlatova v troubě předehřáté na 175 °C. Upečenou bábovku necháme na mřížce zcela vychladnout.
Vanilkovou bábovku pocukrujeme cukrem moučka a nakrájíme. Bábovka je chutná u kávy i čaje.